Umrla Ankica Tuđman

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ANKICA TUĐMAN, udovica prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini.

Rođena je 1926. u Zagrebu. Djevojačko prezime joj je Žumbar. Ankica Žumbar rođena je u Zagrebu 24. srpnja 1926. U Zagrebu je završila osnovnu školu i pohađala ugostiteljsku školu sve dok nije napustila studij i otišla u partizane u svibnju 1944. 

Upoznala Tuđmana s 18 godina

S 18 godina upoznala je Franju Tuđmana u Čazmi. U siječnju 1945. prešla je iz Čazme u Vrhovno zapovjedništvo u Beogradu, vrativši se u Zagreb nakon što su ga oslobodile partizanske snage u svibnju 1945. 

Nakon toga se preselila u Beograd s Tuđmanom, zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova SFR Jugoslavije i udala za Tuđmana 25. svibnja 1945. Imali su dva sina i jednu kćer, i to Miroslava (rođ. 1946.), Stjepana (rođ. 1948.) i Nevenku (rođ. 1951.). Godine 1954. položila je maturu i upisala studij anglistike na Sveučilištu u Beogradu. Napustila je studij na drugoj godini i izabrala tečaj engleskog jezika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova. 

Godine 1960. Tuđman je promoviran u čin general bojnika, ali je 1961. odlučio napustiti vojsku, a cijela se obitelj vratila u Zagreb. Tamo je Franjo Tuđman osnovao Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske. 1967. smijenjen je s te dužnosti i prisiljen napustiti članstvo u Savezu komunista Jugoslavije. 

Sanader ju izbacio, Karamarko vratio u HDZ

Ankica Tuđman bila je članica HDZ-a od njegova osnutka 1989., no izbrisana je iz članstva stranke 2000-tih kada je tadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader radio reviziju članstva.

2012. ju je Tomislav Karamarko vratio u HDZ i nazvao "još jednom istinskom Katarinom Zrinski nove Hrvatske". 

Imala mirovinu od preko 25.000 kuna

Portal Mirovina objavio je prije nekoliko mjeseci da najviše mirovine u Hrvatskoj, koje prelaze 25.000 kuna, primaju Stjepan Mesić i Ankica Tuđman. To je tvrdila predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Za Ankicu Tuđman rekla je kako je ona još 2009. godine primala 22.500 kuna, a od tada joj je mirovina usklađivana dva puta godišnje. Primjerice, samo prvo ovogodišnje usklađivanje donijelo joj je povišicu od oko 500 kuna, pisala je Mirovina.

"Spasimo djecu Hrvatske"

1991. osnovala je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske kao nevladinu, neprofitnu i humanitarnu organizaciju, s ciljem pružanja pomoći djeci sudionika Domovinskog rata i djeci siromašnih višečlanih obitelji. 

Pod sloganom "Spasimo djecu Hrvatske" Ankica Tuđman je 1990-ih organizirala raskošne aukcije slika i umjetnina, na kojima se pojavljivala u luksuznim bundama. Dobila je na besplatno korištenje i poslovni prostor na Trgu bana Jelačića. 

Na službenim stranicama Zaklade se ističe da "Zaklada nikad nije primala pomoć iz državnog proračuna". No nije ni morala, jer je mnogim hrvatskim tajkunima nastalim 1990-ih godina pod vlašću HDZ-a bilo u interesu donirati Zakladu koju je vodila supruga Franje Tuđmana. 

S vremenom se to promijenilo pa je Zaklada Ankice Tuđman upala i u financijske teškoće. Jutarnji list je 2018. godine pisao da je Ankičina Zaklada 2016. godinu završila s gubitkom od 2.2 milijuna kuna, a 2015. s manjkom od 1.1 milijun kuna. U međuvremenu je na čelo Zaklade došla Nevenka Tuđman, kći Ankice i Franje Tuđmana.

Tajni novac Tuđmanovih

Jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana bilo je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik RH nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost to je saznala 17. listopada 1998. u Jutarnjem listu, koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica, koja je preminula u siječnju ove godine.

Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mjestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih te je odlučila da bi javnost trebala znati istinu. Izbila je ogromna afera. Lepej je ubrzo ostala bez posla u Zagrebačkoj banci, protiv nje je podignuta optužnica zbog odavanja službene tajne. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti Tuđmana.

Pročitajte više