"Umrla je sa smiješkom, želimo da tako ostane"

ZBOG straha od hrvatskog pravosuđa i mogućeg lažiranja nalaza obdukcije Helene Rukavine, djevojke koja je nedavno umrla zbog mogućih posljedica uzimanja kontracepcijske pilule "Yasmin", majka Bahrija Rukavina i očuh Ivica Živković najavljuju kako će se svim sredstvima boriti protiv provođenja obdukcije koju je kao mogućnost najavio ministar zdravstva Darko Milinović.

"Ministar je najavio kako će organizirati konzilij, te nakon toga odlučiti hoće li raditi obdukciju. Mi ne želimo čekati to odlučivanje, želimo da naš anđeo počiva u miru i svim ćemo se silama boriti protiv obdukcije. Čim je ministar najavio tako nešto, vjerojatno će se odlučiti da se radi obdukcija. Mi smo zbog toga angažirali odvjetnika koji će putem novina upozoriti ministra da obitelj ne želi dopustiti obdukciju", rekli su za Index Helenina majka i očuh.

"Ne zanima nas ni obdukcija, ni sudska tužba, ne želimo ništa protiv nikoga, niti želimo da istražuju na našem anđelu koji je već na nebu", dodali su.

"Ne želimo da se zataškaju razlozi smrti"

Što se tiče razloga zbog kojeg ne žele dopustiti obdukciju na Heleni, roditelji spominju strah od zataškavanja istine u svrhu prikrivanja odgovornosti farmaceutskih tvrtki.

"Ako se obdukcija napravi, uzroci smrti sigurno će biti lažno objašnjeni. Svatko je svjestan kolika je moć tvrtke koja proizvodi Yasmin. Ne želimo da se to dogodi, i da utvrde da je uzrok smrti bilo nešto drugo, ova smrt je mnogim mladim djevojkama došla kao poruka da se paze, prestale su kupovati Yasmin, mi ne želimo da ponovno počnu, želimo da naš anđeo spasi još mnogo života", rekli su nam.

Obitelj umrle Helene zadnjih je dana pod neprestanim pritiskom medija, čije upadanje u obiteljsku privatnu sferu prelazi sve granice, rekao je Ivica Živković. Stoga će obiteljski odvjetnik javnim priopćenjem zamoliti sve medije da ostave obitelj na miru i da im više ne smetaju u trenucima ogromne tuge.

"Umrla je sa smiješkom, želimo da tako ostane"

Helenina majka Bahrija rekla je kako bi donirali Helenine organe da je umrla drukčijom smrću: "Da je moja Helena, koja je bila u zakladi Ane Rukavine i imala donorsku karticu, poginula u prometnoj nesreći ili stradala na neki sličan način, ona bi bila za to da se doniraju njeni organi. Dali bismo sve što bi se moglo dati da se spasi ili produži nečiji život. Ovako smatramo da je naš anđeo pomogao mladim curama i ženama da misle na sebe. To je razlog zbog kojega nismo dali obdukciju i zbog koje se protivimo obdukciji. Ona je umrla sa smiješkom i ne želimo da joj smiješak u smrti nestane s lica".

Iz krugova bliskih obitelji također saznajemo kako su Helenina majka i očuh razočarani u sustav koji Helenu nije zaštito prije i koji je uopće dopustio da se dogodi ovakav slučaj.

Za kraj, Bahrija Rukavina i Ivica Živković žele se zahvaliti svima koji su bili uz njih u najtežim trenucima: "Šaljemo zahvalu i liječnicima u Splitu i kod nas, i ravnatelju odjela dr. Ujeviću, kao i svim sestrama i liječnicima koji su plakali s nama dok je Helena umirala, isto tako šaljemo zahvalu svim Heleninim kolegama, profesorima i studentima koji su iz Splita došli na pogreb, uz riječi:

Bože, zašto si pozvao baš mene?
Zašto Tvoje usne rekoše moje ime?

... Možda, anđele, da spasiš mnoge živote..."

J.D.
Foto: Index

Pročitajte više