Umrla legendarna komičarka Nela Eržišnik

DANAS je javljeno kako je u 84. godini života preminula Nela Eržišnik, jedna od najvećih komičarki u povijesti Hrvatske, široj javnosti poznatija po svom alter egu "Marice Hrdalo".

Nela Eržišnik se rodila kao Nevenka Maras u Banja Luci 18. lipnja 1924. godine. Reputaciju je izgradila kao ozbiljna filmska glumica, tumačeći uloge u nekim od klasičnih hrvatskih filmova 1950-ih i 1960-ih godina kao što su "Sinji galeb", "Jubilej gospodina Ikla", "Ne okreći se sine", "Svoga tela gospodar", "Samo ljudi", "H-8" i "Signali nad gradom".

Međutim, najveću je popularnost stekla nešto kasnije, nastupajući kao komičarka na programu tadašnje Radiotelevizije Zagreb. U tu je svrhu izgradila lik Marice Hrdalo, obične žene koja je na humoristički način komentirala zbivanja u zemlji i svijetu. Taj je lik stekao velike simpatije, a jedan od njenih poklonika je bio i tadašnji jugoslavenski vođa Josip Broz Tito.

Marica Hrdalo je, nešto kasnije, na na svoj način je dala doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Iako je bila vatrena poklonica Franje Tuđmana i simpatizer HDZ-a, početkom 2000-ih je izazvala veliku pažnju otvorenim pismom svom srpskom kolegi i dugogodišnjem prijatelju Miodragu Petroviću Čkalji, na što su je potakli napisi da ta komičarska legenda bivše Jugoslavije u Beogradu gladuje kao zaboravljeni i od svoje domovine odbačeni umirovljenik.

Nela Eržišnik je prije nekoliko godina napisala autobiografsku knjigu "Moja tri života", koju je izdala Naklada Pavičić.

D.A.

Pročitajte više