Umro akademik Siniša Triva

PROFESOR emeritus Siniša Triva, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, preminuo je jučer u Zagrebu, priopćeno je danas iz HAZU-a.

Siniša Triva rođen je 1919. u Šibeniku, gdje je maturirao. Diplomirao je i doktorirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Naslovni docent na tom fakultetu postao je 1958. Od 1953. predavao je na Katedri za građansko procesno pravo na kojoj je bio predstojnik od 1959. sve do umirovljenja 1991., kad je izabran za redovitog člana HAZU-a.

Trivin znanstvenoistraživački rad povezan je s građanskim procesnim pravom, suautor je dvosveščana Komentara Zakona o parničnom postupku iz 1956., s kritičkom znanstvenom obradbom toga važnog zakona.

Najpoznatije mu je djelo Građansko parnično procesno pravo zasnovano na proučavanju suvremene sudske prakse, tiskano u šest izdanja, koje mu je osiguralo autoritet vodećega civilnog procesualista. Napisao je i Komentar Zakona o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi 1981., surađivao je na knjizi Međunarodna trgovačka arbitraža i bio glavni urednik Pravne enciklopedije Leksikografskog zavoda "Miroslava Krleže".

Vodio je istraživački projekt "Funkcionalna nezavisnost sudstva" zagrebačkoga Pravnog fakulteta, u kojemu su obrađena pitanja funkcionlane neovisnosti sudova i sudaca te djelotvornost pravosuđa.

Društvo hrvatskih sudaca izabralo ga je 1992. za počasnog člana.

Surađivao je i s Vrhovnim sudom Hrvatske, posebno s njegovim građanskopravnim i trgovačkim odjelima. Djelovao je i kao arbitar-predsjednik Arbitražnog vijeća Međunarodnog arbitražnog sudišta (ICA) Međunarodne trgovačke komore u Parizu (ICC).

Siniši Trivi je Senat zagrebačkog Sveučilišta 1. veljače 2000. dodijelio počasno zvanje i naslov profesor emeritus.

Njegovom smrću Akademija i njezin Razred za društvene znanosti ostali su bez svoga istaknutoga člana, navodi se u priopćenju.

O mjestu i vremenu pokopa HAZU će izvijestiti naknadno.


Pročitajte više