Umro bivši američki šef obrane Donald Rumsfeld

Foto: U.S. Federal Government

BIVŠI američki ministar obrane Donald Rumsfeld umro je u 88. godini, javila je njegova obitelj.

Uzrok smrti nije poznat.

"S dubokom tugom javljamo da je umro Donald Rumsfeld, američki državnik te predani suprug, otac, djed i pradjed", navodi se u priopćenju obitelji. Umro je u Taosu, u saveznoj državi Novom Meksiku.

"Povijest će ga pamtiti po izvanrednim postignućima tijekom šest desetljeća javne službe, ali oni koji su ga najbolje poznavali i čije je živote zauvijek promijenio pamtit će ga po nepokolebljivoj ljubavi prema supruzi Joyce, obitelji i prijateljima", stoji u priopćenju.

Beskompromisan političar

Rumsfeld je dva puta bio ministar obrane SAD-a, prvi put od 1975. do 1977. pod Geraldom Fordom, a zatim od 2001. do 2006., kada je imao značajnu ulogu u odgovoru Washingtona na napade 11. rujna.

Tijekom svog drugog razdoblja na čelu Pentagona Rumsfeld je postao osoba oko koje su se stavovi polarizirali. Kada je SAD zaglibio u ratu u Iraku, bio je poznat i po svojoj beskompromisnoj politici i zapaljivim izjavama prema domaćoj oporbi, neprijateljima, pa i stranim saveznicima.

Rumsfeldova karijera u Washingtonu započela je 1963. godine, kada je izabran u Zastupnički dom iz države Illinois. Nastavio je služiti u administraciji Richarda Nixona, a zatim Nixonovog nasljednika Geralda Forda. Napustio je vladu kako bi ušao u privatni sektor, gdje je ostao sve dok ga Bush nije pozvao da vodi Ministarstvo obrane.

Pročitajte više