Umro bivši francuski premijer Raymond Barre

DANAS je u pariškoj bolnici u 84. godini života preminuo ugledni francuski ekonomist, političar i bivši premijer Raymond Barre.

Barre je rođen u dobrostojećoj katoličkoj obitelji na otoku Reunion, francuskom prekomorskom posjedu. Prije ulaska u politiku je predavao ekonomiju na uglednom Institutu političkih znanosti u Parizu.

Kao vrhunski ekonomist je godine 1967. imenovan od strane predsjednika De Gaullea za potpredsjednika tadašnje Europske komisije. U Bruxellesu je služio do 1973. godine kao jedan od vodećih dužnosnika Europske Ekonomske Zajednice, preteče današnje EU.

Iako nikada nije bio član nijedne stranke, njegova shvaćanja ekonomske politike su bila bliska degolističkoj desnici. U siječnju 1976. godine je postao ministar za vanjsku trgovinu u kabinetu tadašnjeg premijera Jacquesa Chiraca.

Među degolistima je tada, pak, nastao sukob između dviju frakcija - Chiracovih pristaša okupljenih oko stranke RPR i "giscardijanaca", pristaša predsjednika Valery Giscard d'Estainga. Barre se priklonio potonjima i godine 1976. postao premijerom.

Na čelu francuske vlade je ostao pet godina i ostao upamćen kao jedan od najnepopularnijih francuskih premijera. Razlog za to nije bio toliko u njegovim oštrim mjerama "stezanja pojasa" u borbi protiv inflacije, koliko karakteru i nesklonosti da diplomatskim putem pokuša sindikate i javnost uvjeriti u nužnost vlastite politike. Mjesto premijera je bio prisiljen napustiti kada je godine 1981. d'Estainga porazio socijalist Mitterand.

Barre je nakon toga ostao u politici kao parlamentarni zastupnik stranke UDF. Godine 1988. se kandidirao za predsjednika, ali je ispao u prvom krugu. Od 1995. do 2001. je bio gradonačelnik Lyona, a 2002. godine se povukao iz politike.

Barreovu političku karijeru su obilježile i kontroverze, odnosno optužbe za antisemitizam. Godine 1980. je prilikom pokušaja napada na parišku sinagogu napadače optužio da su mogli "ubiti nedužne francuske prolaznike". Nešto kasnije je kao izvor optužbi za svoj račun spominjao "židovski lobi", a predbacivale su mu se pohvale na račun ratnog zločinca Mauricea Papona, kao i ekstremno desnog političara Bruna Gollnischa koji je poricao Holokaust.

Barre je bio oženjen i imao dvoje djece. Bio je poznat po tome što slobodno vrijeme voli provoditi slušajući Mozarta i gledajući vestern-filmove.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više