Umro bivši hrvatski i jugoslavenski čelnik Mika Špiljak

U PETAK je u 91. godini života preminuo Mika Špiljak, hrvatski partizan i komunistički političar, najpoznatiji po tome što je kao predsjednik Predsjedništva SFRJ otvorio Zimsku olimpijadu u Sarajevu 1984. godine.

Rođen je u selu Odra kraj Siska, a od 1933. godine se priključio radničkom pokretu. Godine 1935. postaje članom SKOJ-a, a od 1938. godine je član Komunističke partije Jugoslavije.Nakon okupacije Jugoslavije u travanjskom ratu bio je jedan od organizatora otpora u sisačkom kraju, a 22. lipnja 1941. je pristupio Sisačkom partizanskom odredu - čije se osnivanje danas obilježava kao Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Od svibnja 1942. godine je bio politički komesar 6. banijskog bataljona, a do kraja rata je vršio cijeli niz dužnosti u SKOJ-u i Partiji. Za svoje je zasluge u ratu poslije dobio Orden Narodnog heroja Jugoslavije.

Partijskom radu se posvetio i nakon rata. Od 1945. do 1951. bio je sekretar Gradskog komiteta Komunističke partije Hrvatske u Zagrebu, a od 1951. do 1958. je radio u Izvršnom komitetu CK Saveza komunista Hrvatske. Od 1963. do 1967. bio je predsjednik Izvršnog vijeća (vlade) Socijalističke republike Hrvatske, a od 1967. do 1969. predsjednik Saveznog izvršnog vijeća.

Godine 1966. Špiljak je bio jedan od organizatora Brijunskog plenuma na kojemu je svrgnut Aleksandar Ranković, dotadašnji bliski Titov suradnik i svemoćni šef UDBA-e.

Špiljak je nakon toga imao niz odgovornih dužnosti na razini Hrvatske i bivše Jugoslavije, uključujući Predsjedništvo CK Saveza komunista Jugoslavije, gdje je ostao sve do 1986. godine.

Ranih 1980-ih je bio članom kolektivnog Predsjedništva SFRJ koje je nakon smrti zamijenilo Tita, i čiji su se članovi - izabrani iz republika i pokrajina - rotirali svake godine. Špiljakov mandat je trajao od svibnja 1983. do svibnja 1984. i tijekom njega je kao državni poglavar otvorio sarajevsku Olimpijadu.

Špiljak je u tom dobu bio čest predmet tada zabranjenih "političkih viceva" među stanovništvom Jugoslavije, a njegovo ime se vezuje i za korupcijsku aferu u "Podravci" i INA-i, odnosno sina Vanju Špiljka. Zbog pokušaja da je raščisti je tada s položaja smijenjen republički sekretar unutarnjih poslova Pavle Gaži.

Pogreb Mike Špiljka će se održati u srijedu na zagrebačkom Krematoriju.

R.R.

Pročitajte više