Umro bivši kineski predsjednik

Foto: EPA

BIVŠI kineski predsjednik Jiang Zemin umro je u dobi od 96 godina, javljaju kineski državni mediji. Umro je netom nakon podneva po lokalnom vremenu (oko 5 ujutro po hrvatskom vremenu). "Jiang Zemin je preminuo od leukemije i otkazivanja organa u srijedu u Šangaju, u 96. godini života", javljaju. 

Bio je jedna od glavnih figura kineske povijesti posljednjih desetljeća i predsjedavao je u vrijeme velikog kineskog rasta. Nadgledao je mirnu predaju Hong Konga 1997., ali je kritiziran zbog oštrog stava prema vjerskoj sekti Falun Gong 1999. godine. 

Jiang je došao na vlast nakon događaja na Tiananmenu. Ti događaji su izazvali žestoku borbu za moć u vrhu Komunističke partije Kine između tvrdokornih reakcionara i reformatora. Jiang je izabran kao vođa za kojeg se vjerovalo da će ujediniti tvrdolinijaše i liberalnije političare. 

I nakon umirovljenja utjecao na politički život Kine

Kada 1989. je službeno imenovan nasljednikom Deng Xiaopinga, Kina je bila na samom početku modernizacije svog gospodarstva. Kada je napustio predsjedničku dužnost 2003., Kina je postala članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i i pobijedila u kandidaturi za Olimpijske igre u Pekingu 2008. te bila na putu da postane prava velesila.

I nakon službenog umirovljenja, bivši gradonačelnik i šef Komunističke partije u Šangaju, Jiang Zemin je s uskim krugom bliskih suradnika utjecao na politički život Kine. Iz sebe je ostavio suprugu Wang Yeping i dvije kćeri.

Pročitajte više