Umro Đuro Horvat, međimurski poduzetnik i Uskokov osumnjičenik

Danas je u čakovečkoj bolnici u 80-toj godini života preminuo Đuro Horvat, osnivač i vlasnik tvrtke "Tehnix" iz Donjeg Kraljevca i jedan od aktera u aferi Sotirnica. Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) je istraživao tvrtku Tehnix, i Horvata, zbog sumnji da je na štetu Kohezijskog fonda EU i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura.

Teretilo ga se da je neosnovano podigao ukupnu cijenu gradnje riječke sortirnice za najmanje 506.000 eura. Uz njega su optuženi i bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njen suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor, koji su mjesec dana proveli u istražnom zatvoru. Horvat je bio uhićen, no izbjegao je istražni zatvor s objašnjenjem da je prestar.

EPPO je početkom travnja izvijestio da je pokrenuo istragu protiv petero uhićenih zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Istražitelji sumnjaju da je Horvatova tvrtka Tehnix posao gradnje sortirnice dobila na namještenom natječaju koji je EU sufinancirala s 31 milijun kuna. Sumnja se da je projekt ukupno vrijedan oko 37 milijuna kuna preplaćen za čak pola milijuna eura.

U 14 minuta troškove povećao za 5 milijuna kuna

Uz to su istražitelji ulovili i e-mail prepisku iz koje je vidljivo kako je upravo Đuro Horvat osobno, u nekoliko minuta, izmijenio troškovnik tako što je povećao cijenu za pet milijuna kuna. No povećanje u toj mjeri ipak nije prihvaćeno.

Slučaj datira iz sredine 2019. godine, kada je projektant Darko Žagar od riječkih gradskih vlasti, s obzirom na to da je od prethodne ponude prošla godinu i pol, dobio upit da provjeri procjenu troškova gradnje jer naknadno neće biti moguće povećanje sredstava. Žagar je upit Horvatu poslao u 11:05, a odgovor je dobio već u 11:19, i to od djelatnice Horvatovog Tehnixa koja ga izvještava da "direktor šalje prijedlog".

Horvat je, kako su kako su zaključili iz prepiske istražitelji EPPO-a, na procjeni koja se odnosi na radove za halu sortirnice kemijskom olovkom prekrižio 5.5 milijuna kuna za građevinske radove i umjesto toga upisao 10.5 milijuna kuna te je, shodno tome, uvećao ukupni iznos za cijeli projekt te tako u 14 minuta proveo analizu troškovnika i odobrio dokument.

Donirao je HDZ-u, Reformistima, Domovinskom pokretu...

Horvat je bio član SDP-a, a stranka ga je suspendirala do okončanja postupka. Iako dugogodišnji član SDP-a kojeg je stranka ponosno promovirala, a bio je uključen i u gospodarsko vijeće bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je izabran kao kandidat SDP-a, nipošto nije imao jednostavan politički ukus. Potvrđuje to pretraga njegovih donacija u kampanjama uoči parlamentarnih i lokalnih izbora. Donirao je i SDP-ove kandidate, Reformiste, Stranku s imenom i prezimenom, ali HDZ.

U studenom 2019. tvrtka Tehnix je donirala pet tisuća kuna HDZ-u, po svemu sudeći uoči predsjedničkih izbora na kojima se kandidirala Kolinda Grabar-Kitarović. On je već i ranije tijekom mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović demonstrirao da je dobar s njom, odnosno njezinim krugom suradnika: 2018. godine bio je njezin izaslanik na proslavi Dana Međimurske županije.

Uoči parlamentarnih izbora 2020. godine Horvatova tvrtka Tehnix obuhvatila je iznimno širok politički spektar: donirao je svojoj stranci, SDP-u, 10 tisuća kuna, Stranci s imenom i prezimenom 10 tisuća, ali i izazivačima s desnice, Domovinskom pokretu, također 10 tisuća, a dao je i Reformistima - 5 tisuća kuna.

Na lokalnim izborima 2021. godine tvrtka Tehnix uplatila je SDP-ovom kandidatu za župana, Mariju Medvedu, 10 tisuća kuna, Stjepanu Kovaču, SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika Čakovca koji je kasnije procesuiran zbog lažiranja prijetnji, također 10 tisuća, ali i HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Preloga, Ljubomiru Kolareku - 20 tisuća kuna.

Kolarek je dugogodišnji gradonačelnik Preloga i istaknuti HDZ-ovac koji je bio i zastupnik u saboru RH, a nakon što je predsjednik HDZ-a Međimurske županije, bivši ministar Darko Horvat, uhićen zbog afere u kojoj je osumnjičen za sređivanje zapošljavanja članicama HDZ-a, upravo je Ljubomir Kolarek preuzeo županijski HDZ. Uputili smo upit i HDZ-ovom Kolareku kako je došlo do Horvatove financijske podrške njegovoj kampanji - i to s tim prilično izdašnim iznosom, no do objave teksta nismo primili odgovor.

Pročitajte više