Umro don Ivan Grubišić

Foto: Hina

JUTROS je preminuo don Ivan Grubišić, poznati splitski svećenik koji se neko vrijeme bavio i politikom, bio je u Hrvatskom saboru kao zastupnik, ali i pokušao se kandidirati na predsjedničkim izborima. Tada je Indexu dao veliki intervju u kojemu je kazao za što se zalaže.

> Splitski političari o don Ivanu: "Bio je velik u svojoj skromnosti"

> DONOSIMO VELIKI INTERVJU S GRUBIŠIĆEM IZ 2014. Pročitajte što nam je rekao o crkvi i vjeronauku

Rođen je u lipnju 1936. godine. Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju.

Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Iako je u mirovini, predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj "Savez za građansku i etičnu Hrvatsku".

Vodstvo Katoličke Crkve mu je branilo od početka kandidaturu za aktivno bavljenje politikom, izrekli su mu i kazne - nije smio ispovijesti niti voditi mise kao niti nosititi svećeničko odijelo. On se na to žalio.

Pokušavao je vratiti vjeronauk u crkvu

Poznat je i kao pokretač tri inicijative - zahtjev za revizijom ugovora s Vatikanom, uvođenjem crkvenog poreza za građane, koji se deklariraju kao vjernici, ali i vraćanjem vjeronauka u Crkve.

Smatrao je da bi trebalo uvesti crkveni porez, odnosno da svaki vjernik izdvaja iz svoje plaće i plaća za svoju vjersku zajednicu.

Otišao iz politike u siječnju 2016.

Od politike se oprostio prije otprilike godinu dana.

U siječnju 2016. godine podnio je ostavku u Gradskom vijeću Splita. "Nadbiskup kaže da je u pitanju politički rad, a ja mislim da nije jer se tu radi o komunalnim problemima. Hrvatska nije slobodna zemlja, meni su uskraćena temeljna ljudska prava. Ja sam tražio da mi se digne suspenzija, a oni su od mene zatražili da se izjasnim o svom radu u Gradskom vijeću. Nadbiskup radi što hoće, ima vlast u svojim rukama", kazao nam je tada don Ivan.

Pročitajte više