Umro dr. Branko Leskovar, svjetski poznati elektrotehničar i dopisni član HAZU

Foto: FAH

DR. BRANKO LESKOVAR, svjetski poznati elektrotehničar i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) umro je 19. siječnja u Kaliforniji u 86. godini, priopćeno je u četvrtak navečer iz HAZU-a.

 Glavna područja istraživanja dr.  Leskovara bili su detektori zračenja za akceleratore visokih energija, sigurnost nuklearnih reaktora i razvoj spektroskopskih metoda,

 Branko Leskovar rodio se u Zagrebu  1930., gdje je 1954. diplomirao, a 1963. doktorirao na zagrebačkom Elektrotehničkom fakultetu.

 Od 1954. do 1963. radio je u Institutu Ruđer Bošković, gdje je sa skupinom istraživača, postavio temelje razvoja i primjene suvremene elektronike i elektroničke instrumentacije u Hrvatskoj.

 Od 1963. do 1965. dr. Leskovar bio je izvanredni docent na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a od 1965. do kraja aktivne karijere, 1994. godine, bio je istraživač na Lawrence Berkeley Laboratory Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu.

 Dopisni član HAZU u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti bio je od 1988. godine, naveo je Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

Pročitajte više