Umro epidemiolog dr. B. Borčić

Doajen hrvatske epidemiologije prof. Berislav Borčić umro je jučer u 72 godini nakon teške bolesti, priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cijeli je život posvetio skrbi za poboljšanje zdravlja naroda kao glavni epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, dugogodišnji voditelj epidemiološke službe Zavoda, a u jednom razdoblju i kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Boljem zdravlju stanovnika Hrvatske pridonio je svojim radom na razvoju kalendara cijepljenja i na samoj provedbi sustavnog cijepljenja djece i mladeži u našoj zemlji, istraživanju i suzbijanju prirodnožarišnih zoonoza, tularemije, hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, endemske nefropatije, a posebno svojim upornim radom na organizaciji i koordinaciji djelovanja cijele epidemiološke službe u Hrvatskoj.

Bio je dugogodišnji profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i stručnjak svjetskoga glasa, jedan od osnivača Hrvatskog epidemiološkoga društva Hrvatskog liječničkog zbora i njegov predsjednik.

Posljednji ispraćaj profesora Borčića bit će 2. studenoga u 14,10 sati na zagrebačkom krematoriju.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više