Umro etnolog Ivan Ivančan

ISTAKNUTI etnolog Ivan Ivančan umro je jutros u rodnim Molvama u Podravini u 79. godini.

Nakon studija kemijske tehnologije, Ivančan je završio i studij etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1965. godine te doktorirao s temom "Podrijetlo i veze Korčulanskih kumpanija".

Kao mladi etnolog radio je u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Institutu za etnologiju i folkloristiku, Republičkom komitetu za prosvjetu, kulturu, fizičku i tehničku kulturu, Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado". Utemeljitelj je Zagrebačke škole folklora i Međunarodne smotre folklora.

Objavio je više djela među kojima su najpoznatija "Narodni plesovi Hrvatske 1., 2., 3." "Istarski narodni plesovi", " Narodni običaji korčulanskih kumpanija", "Folklor i scena Dalmacije". Ivančan je ukupno objavio dvadesetak knjiga i hrvatskom folkloru i narodnim običajima pa su njegova djela dragocjen izvor za proučavanje povijesti i podrijetla plesa u Hrvatskoj od 13. stoljeća do danas.

Jedan je od utemeljitelja Zagrebačke škole folklora. Razvio je načela njezine scenske primjene te ih znanstveno uobličio u knjigama "Scenska primjena folklora" te "Narodni plesni običaji u Hrvata".

Pri autorskoj agenciji zaštićeno je 117 Ivančanovih koreografija, dok je ostale radio specijalno za kazalište, film i televiziju. Za svoj dugogodišnji uspješni i plodonosni rad na području folkloristike Ivančan je dobio mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

Pročitajte više