Umro Galiano Pahor

GLUMAC Galiano Pahor preminuo je danas u riječkom KBC-u u 53. godini života nakon duge i teške bolesti, karcinoma želuca.

Rođen je 17. listopada 1955. u Puli. Školovao se i usavršavao u glumačkoj školi u Rimu. Godine 1976. postao je član glumačkog ansambla Talijanske drame riječkog HNK. Deset godina poslije prešao je u ansambl Hrvatske drame da bi od 2003. obnašao funkciju v.d. ravnatelja Hrvatske drame.

Pahor je dobitnik brojnih glumačkih nagrada, a posebice se ističe Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobiti njezinih građana 2001. Jedna od posljednjih je Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju glavnu mušku ulogu u mjuziklu 2006. godine.

Kazališni umjetnik začudno raskošnog talenta i jake osobnosti, samosvojan i karizmatičan, u posljednja je tri desetljeća, kako je na njoj stvarao, obilježio riječku kazališnu scenu, kaže u svom priopćenju riječki HNK. Svojom je svestranošću i višestrukim umijećem, podjednako uspješno stvarao u predstavama Talijanske i Hrvatske drame, ali i u mjuziklima, u kojima je spajao svoj glumački, pjevački i plesački talent.

Posljednju ulogu ostvario je kao Ignjat Glembay u Krležinim "Gospodi Glembajevima“ redatelja Branka Brezovca u riječkom HNK. Toj je ulozi prethodila uloga Schürzingera u predstavi "Kazimir i Karolina“ Ődona von Horvátha, kojom je u listopadu 2006. obilježio 30 godina svog umjetničkog rada. Za nju je ove godine dobio i posljednju u dugom nizu svojih nagrada i priznanja, Nagradu "Vladimir Nazor“ za najbolje umjetničko ostvarenje na području kazališne umjetnosti.

"Uvijek snažne volje, jednako se nosio odnosno borio i s dugom i teškom bolešću, unoseći u tu borbu puno vedrine i optimizma. Nažalost bolest je na kraju ipak bila jača. A Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca izgubilo je jednu izuzetnu kreativnu snagu i glumca koji je stvorio neke od nezaboravnih i antologijskih rola na njegovoj pozornici", stoji u priopćenju matične kuće preminulog Pahora.

Komemoracija će biti održana u utorak, 8. siječnja 2008. u 12 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Foto: hnk-zajc.hr

Pročitajte više