Umro glazbeni tekstopisac Drago Britvić

DRAGO BRITVIĆ jedan od najplodnijih hrvatskih tekstopisaca zabavne glazbe i šansona, umro je danas popodne u Zagrebu nakon duge i teške bolesti, potvrdio je večeras Hini njegov dugogodišnji suradnik pjevač šansona Zvonko Špišić.

Drago Britvić bio je pjesnik i novinar. Rodio se u Pitomači 6. srpnja 1935. godine, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je na Radio-Zagrebu i kao urednik na Hrvatskoj televiziji.

Osnovao je 1966. Festival kajkavske popevke u Krapini i bio njegov dugogodišnji direktor.

Dobio je brojna festivalska prizanja te je aktivno djelovao u mnogim glazbenim udrugama.

Britvić je poznat kao autor tekstova velikog broja uspješnih pjesmama i šansona, među kojima se ističu "Mirno teku rijeke", "Potraži me u predgrađu", "Kockar", "Milioner", "Proplakat će zora", "Pod starim krovovima" i dr.

Povodom smrti Drage Britvića brzojavima sućuti oglasili su se ministri Jadranka Kosor i Božo Biškupić.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor poslala je brzojav u kojemu stoji:

"Poštovana obitelji Britvić,

S tugom sam primila vijest o smrti gospodina Drage Britvića. Primite izraze moje iskrene i duboke sućuti u trenutku dok se zajedno opraštamo od čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Gospodina Dragu pamtit ću kao dragog kolegu, talentiranog i nadahnutog, koji je svojim radom bio uzor generacijama".


Ministar kulture Božo Biškupić u svome je brzojavu napisao:

"Poštovana obitelji Britvić,

Tužna je bila vijest o odlasku gospodina Drage Britvića, pjesnika, novinara, zaljubljenika u kajkavsku riječ.

Drago Britvić bio je osoba iznimne stvaralačke snage, autor stihova koji ulaze u povijest glazbe koju s razlogom znamo nazivati glazbom za pamćenje, napisao je tekstove za neke od najljepših skladbi na kajkavskom, o Zagrebu, vodio nas je ulicama i trgovima, podsjećao na skrovita mjesta koja zahvaljujući njemu i danas tako jasno vidimo. Bio je i vrstan organizator, posebno predan Festivalu kajkavskih popevki, ali i nezaobilazno ime na brojnim festivalima.

Stihovima je nadahnjivao ljubitelje poezije i glazbe, a u teškim vremenima Domovinskoga rata napisao je tekst za pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, bio je veliki domoljub i čovjek koji će nedostajati na velikome hrvatskom glazbenom nebu.

U ime Ministarstva kulture i moje osobno, izražavam Vam iskrenu sućut u povodu smrti gospodina Drage Britvića" - stoji u brzojavu sućuti ministra Biškupića.

Screenshot: HRT

Pročitajte više