Umro Ivan Šuker, Sanaderov ministar financija. Tko je on bio?

Foto: FaH, Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Šuker, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade, preminuo je danas u 66. godini nakon kratke i teške bolesti.

Radi se o HDZ-ovcu kojeg hrvatska javnost najviše pamti kao ministra u korumpiranoj vladi Ive Sanadera. Bio je saborski zastupnik u čak šest mandata. 

>> Umro Ivan Šuker

Na funkcije dolazio i u socijalizmu

Ivan Šuker rođen je 12. studenog 1957. godine u Livnu. Školovanje je započeo u rodnom mjestu, da bi na fakultet krenuo u Zagreb gdje je tvrdio kako je diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1983. godine. Na pitanje njegova obrazovanja ćemo se još vratiti.

Vrlo brzo nakon fakulteta zapošljava se na mjestu glavnog knjigovođe u Odsjeku za budžet Općine Velika Gorica.

Nakon toga prelazi na posao financijskog direktora gradske omladine gdje ostaje sve do 1990. godine. Između 1990. i 2000. obavlja istovremeno poslove voditelja porezne uprave Velike Gorice i druge funkcije u Velikoj Gorici ili Zagrebu. Nakon završetka posla u poreznoj upravi Šuker se polako okreće politici.

Dok je još bio u Gorici, obavljao je poslove predsjednika Kriznog štaba Velika Gorica. Ubrzo postaje vanjskim članom Poglavarstva grada Zagreba od 1993. do 1997. godine te podžupanom Zagrebačke županije u sljedeće tri godine. Bio je i gradonačelnik Velike Gorice.

Ministar financija postao je 2003. godine, to mjesto je obnašao sve dok ga nije smijenila Jadranka Kosor pri rekonstrukciji vlade.

Ušao u vladu pod teretom afere

Toliko oko biografskih podataka Ivana Šukera. Njegovu političku karijeru pratile su i afere, što u biti nije ništa neobično za onoga tko je bio HDZ-ov ministar, a pogotovo onaj u vladi Ive Sanadera.

Šuker nije uvijek bio uz Sanadera. Na čuvenim unutarstranačkim izborima 2002. podržavao je Ivića Pašalića, a ne Ivu Sanadera. Na tim istim izborima ipak je postao potpredsjednik stranke.

Šuker je ušao u vladu Ive Sanadera pod teretom afere u Velikoj Gorici zbog prodaje zemljišta u središtu tog grada, a za vrijeme svog ministrovanja nastavio se vući po aferama u jednoj i drugoj vladi prvo se skrivajući iza Sanaderova, a nakon toga i iza imena Jadranke Kosor.

Najviše se Šukerovo ime povlačilo u aferi Kamen Ingrad, a vlada nikada nije objasnila pod kojim uvjetima je otpisala Kamen Ingradu dio dugova. Ipak, vrhunac se dogodio nedavno pred povjerenstvom za Inu kada je Šuker nemušto pokušao svaliti odgovornost na članove povjerenstva iz redova HDZ-a, a obrana mu se temeljila da nije čitao ugovor s MOL-om te da nije bio na sastancima Povjerenstva.

Ne treba ni zaboraviti kako je Šuker navodno prijetio bivšem članu Uprave Croatia osiguranja Damiru Mihanoviću, koji je prvi otkrio tajni sastanak u vladi na kojem se sugeriralo da se poslovi dodjeljuju tvrtki Fimi-media. Mihanović je javno rekao da mu je Šuker prijetio, a ministar financija to je opovrgavao.

Tjedno mu donosili 20 kilograma mesa?

Jedna od afera je i ona s mesom bivšeg saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića. Osim što je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije u kutiji za hrenovke, Fiolić je na saslušanju kazao i da je Ivanu Šukeru svaki tjedan nosio 20 kilograma mesa.

"Pa dobro, znate li vi koliko je 20 kilograma mesa? Za Boga miloga, tko bi to pojeo?" rekao je jednom prilikom Ivan Šuker.

Šuker je poznat i kao ministar koji je Hrvatsku rekordno zaduživao. Bilo je to nakon velike krize 2008. godine. Tako se Hrvatska 2009. zadužila za 750 milijuna eura, dok godinu poslije vlada je na čelu s Jadrankom Kosor prihvatila prijedlog o zaduženju Hrvatske deviznim kreditom sindiciranim kod Privredne i Zagrebačke banke u iznosu od pola milijarde eura.

I dok se tada govorilo o propasti zemlje, Šuker je kazivao kako Hrvatska uopće nije zaduženija od ostatka Europske unije, a zaduženja su se nerijetko predstavljala i uspjehom zato što, eto, netko u Hrvatsku vjeruje.

Bio predsjednik HKS-a iako nije smio 

Šuker je poznat i kao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza. Tu ulogu je obnašao od 2002. do 2004. godine, a kasnije opet 2015. godine na godinu dana.

On na toj funkciji nije smio biti zbog mogućeg sukoba interesa, o čemu je Index tada intenzivno pisao. Sportska inspekcija je utvrdila da je bio u sukobu interesa na predsjedničkoj funkciji.

"Idem, ako treba, i do suda u Strasbourgu. Ako je Povjerenstvo za sukob interesa reklo da ja nisam u sukobu interesa, onda mi nije jasno da je netko rekao da jesam. Mislim da iza svega stoji politika i da iza toga stoji nešto što ja nisam dozvolio da se rade neke stvari na Eurobasketu", zaključio je Šuker, koji se ipak na ovom mjestu nije dugo zadržao.

Ovaj Eurobasket je ipak iskorišten za promociju HDZ-ovaca. Kolinda Grabar-Kitarović je uz Šukera održala govor na svečanom otvaranju Eurobasketa na Trgu bana Jelačića, a kasnije sjedila na tribinama i pozirala s majkom Dražena Petrovića u Draženovom dresu ne bi li skupila koji "lajk" na društvenim mrežama.

Tomislav Karamarko je također iskoristio priliku i svoja osobna poznanstva s igračima kako bi domaći Eurobasket iskoristio za svoju promidžbu pa je tako pozirao uz igrače Velimira Perasovića.

Poniženje pa naglo otvaranje vrata visoke politike

Što se tiče odnosa s Karamarkom, Šuker je podržao njega, a ne Jadranku Kosor na unutarstranačkim izborima 2012. godine. Unatoč tome Karamarko ga nije postavio na listu za parlamentarne izbore 2015. godine.

Smatralo se kako ga je ponizio i Andrej Plenković tako što mu je ponudio zadnje mjesto na listi na izborima 2016. godine. Tada nije došao na predstavljanje liste za šestu izbornu jedinicu.

Nakon što je iz vlade izbačen Most te je Ministarstvo pravosuđa preuzeo Dražen Bošnjaković Šukeru se otvorilo mjesto te je ušao u sabor gdje je odradio i zadnji mandat. 

2005. živio kod roditelja, 2016. imao 310.000 eura ušteđevine

Šukerova imovinska kartica iznenadila je hrvatsku javnost 2005. godine jer je bio jedan od rijetkih članova hrvatske vlade sa skromnom imovinom. On je tako naveo da je živio kod roditelja.

Radilo se o obiteljskoj kući u Ulici Ljudevita Posavskog 7 u Velikoj Gorici, koju je 1964. godine sagradio njegov otac ušteđevinom zarađenom za 30-godišnjeg rada u Njemačkoj.

"Budući da imamo veliku kuću u kojoj djeca imaju svoje sobe, zasad nismo morali dizati kredite", objasnio je tada ministar Šuker i to što ništa nije u imovinskoj kartici naveo oko kreditnih zaduženja.

Desetak godina kasnije bila je druga priča. 24 sata je naveo 2016. godine kako je i do prije pet godina imovinska kartica bivšeg ministra financija Ivana Šukera bila ispunjena samo bjelinom u kućicama gdje su trebali stajati podaci o nekretninama, štednji i imovini.

Najnovija imovinska kartica te 2016. godine pokazuje da je zastupnik Šuker postao jedan od najbogatijih zastupnika. Naslijedio je od oca imovinu vrijednu 4.2 milijuna kuna. Dobio je u Bosni i Hercegovini više od 4000 kvadrata oranica i kuću od 50 kvadrata. No ono u Hrvatskoj mu je ipak puno vrjednije.

Osim prostrane obiteljske kuće od 424 kvadrata vrijedne 1.5 milijuna kuna u Velikoj Gorici, tamo je dobio i poslovni prostor. Naveo je i šumu i voćnjak na Murteru. Poslovni prostor tada je iznajmljivao.

Osim što je naslijedio nekretnine, bivši ministar financija je značajno podebljao sa suprugom iznose štednje, iako nikad nije bio u privatnom biznisu. Te 2016. je imao ušteđenih čak 310.000 eura i 8000 dolara, što je za 250.000 eura i 3000 dolara više nego prije tri godine.

Istina je da je diplomirao tek nakon 21 godine studiranja

Kako se brzo obogatio u politici, tako se ulaskom u politiku naglo i obrazovao. Spomenuli smo da je tvrdio kako je diplomirao 1983. godine, što je samo djelomično točno. Istina je da je Ivan Šuker diplomirao tek u 40. godini, nakon 21 godine studiranja.

Potpredsjednik vlade i ministar financija visoku stručnu spremu, prema podacima iz monografije Ekonomskog fakulteta za razdoblje od 1995. do 2005., stekao je tek 1997. No taj podatak u svojoj službenoj biografiji, koja je tada objavljena na stranicama vlade, Ministarstva financija i HDZ-a, Šuker nije naveo.

Iz službenih podataka koje je Jutarnji list dobio na Ekonomskom fakultetu, Šuker je 1983. završio tek stručni studij i time stekao višu stručnu spremu ekonomista. Diplomirani ekonomist Šuker je postao 14 godina poslije.

Kao mladić imao trojke, kao HDZ-ovac diplomirao s odličnim

Prema podacima koje su na uvid dobili novinari Jutarnjeg lista, Šuker je nakon završene Strojarske tehničke škole u Zagrebu 1976. godine upisao tadašnji stručni studij na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Diplomirao je 8. lipnja 1983., što znači da mu je sedam godina trebalo da završi dvogodišnji studij, u najboljem slučaju šest ako je tijekom studija odslužio i vojni rok.

Šuker očito nikad nije bio neki učenik. Tako je na Srednjoj strojarskoj školi maturirao s trojkom. Kraće vrijeme je studirao i strojarstvo, od kojeg je brzo odustao jer, kako su navele njegove kolege, nije mu dobro išla matematika. Šuker je i u prvom razredu srednje škole iz matematike imao trojku.

Kasnije je očito pronašao inspiraciju za učenje pa je diplomirao spomenute 1997. godine s odličnim na temu Izvozni krediti i osigurane naplate.

Pročitajte više