Umro Juroslav Buljubašić, bio je jedan od najbogatijih Hrvata

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

SPLITSKI poduzetnik Juroslav Buljubašić umro je u 63. godini od posljedica moždanog udara, objavljeno je danas na njegovoj Facebook stranici. Buljubašić je umro jutros u bolnici Sassari nakon što mu je jučer pozlilo na Sardiniji, gdje je bio s obitelji na svom brodu.

Dalmacija Danas piše da je Buljubašić moždani doživio na svom brodu Seagull II. Buljubašićevo stanje pogoršalo se sinoć, nakon čega je hitno prevezen u bolnicu Sassari na Sardiniji. Unatoč naporima medicinskog osoblja da ga stabilizira, Buljubašić je preminuo. U njegovim posljednjim trenucima uz njega je bila obitelj. 

Buljubašić, koji je glasio za jednog od najbogatijih Hrvata, karijeru je počeo sredinom 80-ih godina osnivanjem tvrtke SEM (Split Elektromont) za montažu telefonskih centrala i uređaja.

Jedan od najuspješnijih privatnih brodara

Smatralo ga se jednim od najuspješnijih hrvatskih privatnih brodara. U posao s putničkim brodovima krenuo je početkom 90-ih te je 1993. povezao Split i Anconu. Kasnije su njegovi veći brodovi plovili na prekooceanskim rutama.

Imao je dva hotela i putničku agenciju te je bio jedan od osnivača Splitsko-dalmatinske banke. Također je prvi Hrvat koji je uplatio rezervaciju za prvi komercijalni let u Zemljinu orbitu.

Bio prijatelj Ive Sanadera

Buljubašić je 2016. bio jedan od najbogatijih Hrvata, a družio se s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Sanadera je počastio krstarenjem na svojoj jahti Malo vitra. Tjedan dana na tom brodu koštalo je milijun kuna. 

Buljubašić je bio i politički angažiran. Najprije je bio u HNS-u, a onda i u iznenađenju izbora u Splitu 2005. godine - Listi Velog mista. Brzo se s njima razišao i nastavio po svom. Osim sa Sanaderom, Buljubašić je bio vrlo blizak i s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Pročitajte više

 

Pročitajte više