Umro je Pervez Musharraf, bivši predsjednik Pakistana

Foto: EPA

BIVŠI pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf umro je danas nakon dugotrajne bolesti u bolnici u Dubaiju, nakon višegodišnjeg samonametnutog egzila.

Pakistanska vojska i državna misija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavile su smrt 79-godišnjega bivšega vojnog zapovjednika koji je svrgnut s vlasti 2008.

"Mogu potvrditi da je jutros umro", rekla je glasnogovornica pakistanskoga konzulata u Dubaiju i veleposlanstva u Abu Dabiju Šazia Siradž.

Zapovjednici pakistanske vojske, mornarice i zračnih snaga izražavaju sućut u povodu njegove smrti, priopćio je glasnogovornik vojske.  Predsjednik Arif Alvi izrazio je sućut u priopćenju.

Posebnim zrakoplovom Mušarafovo tijelo bit će prevezeno iz Dubaija u Pakistan gdje će biti pokopan, objavio je lokalni televizijski kanal.

Došao na vlast krvavim državnim udarom

Bivši general koji je na vlast došao krvavim državnim udarom 1999. nadgledao je brz gospodarski rast i pokušavao je uvesti društveno liberalne vrijednosti u konzervativnu muslimansku zemlju.

Mušaraf je godinama imao jaku potporu, a najveća prijetnja bila mu je Al Kaida i drugi militantni islamisti koji su ga najmanje triput pokušali ubiti.

Upotreba vojske za gušenje neslaganja, kao i kontinuirana potpora Sjedinjenim Državama u njihovoj borbi protiv Al Kaide i afganistanskih talibana na kraju su doveli do njegova pada.

Nakon što mu je dopušteno liječenje u inozemstvu, iako mu je u Pakistanu suđeno zbog izdaje, Mušaraf je otišao u Dubai 2016.

 

Pročitajte više