Umro kosovski predsjednik Ibrahim Rugova

KOSOVSKI predsjednik Ibrahim Rugova koji je dugo bolovao od raka pluća umro je u subotu u dobi od 62 godine, objavili su njegovi bliski suradnici.

Od kada su mu liječnici u rujnu 2005. na detaljnom pregledu u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj dijagnosticirali rak na plućima preporučen mu je odlazak na liječenje u Sjedinjene Države, no Rugova je to odbijao.

Početkom godine činilo se kako će kosovski predsjednik poslušati liječnike, ali je prije dva dana odlučio ostati na liječenju u Prištini pod nadzorom američkih i kosovskih stručnjaka, kako bi i dalje nastavio obnašati predsjedničke dužnosti.

Rugova je kao predsjednik Demokratskog saveza Kosova krajem 2004. godine ponovo izabran za predsjednika Kosova. Od 90-tih godina aktivno se zauzimao za neovisnost Kosova od Srbije i teritorijalni integritet zemlje. Osnovao je i vodio mirovni pokret protiv politike Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Jugoslavije. 

U ožujku 2005. Rugova je preživio atentat u kojem je ranjena jedna osoba iz njegove pratnje. Eksplozivna naprava u kontenjeru eksplodirala je dok se kolona vozila u kojoj je bio i kosovski predsjednik kretala prema zračnoj luci gdje je Rugova trebao dočekati visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solanu.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen pozvao je kosovske čelnike na hitnu sjednicu u povodu smrti kosovskoga predsjednika Ibrahima Rugove.

Vijest o Rugovinoj smrti objavio je kosovskim medijima Lufti Haziri, kosovski ministar za lokalnu samoupravu.

Pročitajte više