Umro Leon Uris, autor "Egzodusa"

AMERIČKI književnik Leon Uris autor romana "Egzodus", priče o osnivanju Izraela, preminuo je u 78. godini, objavila je u utorak njegova izdavačka kuća Harper Collins.

Leon Uris preminuo je u subotu u svojem domu u Shelter Islandu, u državi New York.

Sin poljskog emigranta, Leon Uris služio je u marincima tijekom Drugog svjetskog rata.

Godine 1953. objavio je svoj prvi roman "Battle Cry" (Borbeni poklič) u 29. godini života. Pet godina poslije njegova freska "Egzodus", prevedena na 50 jezika, doživjela je nezapamćen uspjeh diljem svijeta i potukla u SAD-u rekord prodaje koji je do tada držao "Zameo ih vjetar".

Taj roman o rađanju Izraela, koji je ekraniziran pod redateljskom palicom Otta Premingera, s Paulom Newmanom u glavnoj ulozi, priča je o pustolovinama jedne američke bolničarke i izraelskog vojnika.

Uris je 1967. godine objavio špijunski roman "Topaz" prema kojem je dvije godine kasnije Alfred Hitchock snimio film. U tom romanu on optužuje francuske špijune za tajno dogovaranje sa Sovjetima zbog čega je roman jedno vrijeme bio zabranjen za prodaju u Francuskoj.

Roman "Trojstvo", kronika o obitelji sjevernoirskih farmera u razdoblju između 1840. i 1916. godine, objavljen je 1976. godine.

Leon Uris radio je i kao scenarist na filmu "Obračun kod O.K. korala" 1957. godine.

Rođen je u Baltimoreu, u državi Maryland, 1924. godine, nikada nije završio gimnaziju, a u 17. godini prijavio se u marince s kojima se borio na Pacifiku.

Ženio se tri puta i ima troje djece sa svojom posljednjom suprugom Jill Peabody.

(Hina) bis bnš

Pročitajte više