Umro meteorolog Dražen Glasnović

METEOROLOG i višegodišnji vanjski suradnik HRT-a i drugih javnih glasila Dražen Glasnović iznenada je preminuo u 59. godini života, priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ).

Dražen Glasnović rođen je 21. ožujka 1945. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju, a potom i diplomirao te magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Cijeli radni vijek odradio je u DHMZ-u na poslovima prognoze vremena, a sudjelovanjem u nizu znanstveno-istraživačkih projekata dao je velik doprinos u razvoju meteorologije u Hrvatskoj.

Kao osobni doprinos u obradi podataka atmosferskih modela razvio je dijagnostički model HRID, koji se svakodnevno koristi u operativnoj izradi lokalnih prognoza vremena u Hrvatskoj i zemljama Srednje Europe, stoji u priopćenju.

Glasnović je u domaćim i stranim znanstvenim časopisima objavio više od 30 autorskih i koautorskih znanstvenih i stručnih radova.

Više od 25 godina bio je stalni vanjski suradnik HRT-a i drugih javnih glasila, čime je uvelike pridonio popularizaciji meteorologije kao znanosti i struke.

Od 1993. koordinirao je međunarodne aktivnosti na učlanjenju Hrvatske u Europski centar za srednjoročne prognoze vremena. Tijekom 1994. i 1995. sudjelovao je u uključivanju Hrvatske u multilaterarni znanstveni projekt razvoja numeričkog modela ALADIN u operativnom projektu zemalja Srednje Europe.

Od 2000. obnašao je dužnost pomoćnika ravnatelja DHMZ-a, na kojoj ga je smrt zatekla.

Pogreb Dražena Glasnovića održat će se sutra, 21. listopada u 11,40 sati na Krematoriju Mirogoj.

Pročitajte više