Umro Milan Đukić

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke Milan Đukić umro je jučer popodne od teške bolesti u rodnoj kući u Donjem Lapcu u svojoj 61. godini, obavijestila je javnost danas njegova obitelj.

Đukić je bio saborski zastupnik u tri mandata kao predstavnik srpske nacionalne manjine, te je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik u Vijeću Europe. Pored ovih dužnosti bio je i načelnik općine Donji Lapac.

Đukić je rođen  10. travnja 1947. u Donjem Lapcu a po struci je bio ekonomist.  Političku karijeru je započeo kao član Srpske demokratske stranke, ali je iz nje izašao zbog suprotstavljanja radikalnoj secesionističkoj politici vođa buduće "Krajine". Umjesto toga je 1991. godine osnovao Srpsku narodnu stranku, koja je za vrijeme Domovinskog rata zastupala interese Srba na područjima pod kontrolom Republike Hrvatske.

U Sabor je izabran 1992. godine, kada su tri zastupnika Srpske narodne stranke, temeljem odluke Ustavnog suda, ispunila kvotu zastupnika srpske nacionalnosti koju je propisivao tadašnji Ustavni zakon o nacionalnim manjinama.

Nakon toga je u Sabor bio biran 1995. i 2000. godine. Ispočetka poznat po bliskosti predsjedniku Tuđmanu i HDZ-u, s vremenom je počeo kritizirati stav vlasti prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

D. M.

Pročitajte više