Umro novinar Hrvatskog radija Erich Joseph Ackerman

POSLJEDNJI ispraćaj novinara Hrvatskog radija Ericha Josepha Ackermanna, koji je umro u nedjelju, 2. srpnja, u 50. godini, bit će sutra na zagrebačkom Krematoriju.

Ackermann je rođen u Chicagu u SAD-u, a u Zagrebu je živio od kasnih 80-ih godina kada se zaposlio kao lektor engleskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

U ratnim 90-im godinama, zajedno s drugim kolegama na Hrvatskome radiju, sudjelovao je u programu za inozemstvo. Emisija "Hrvatski radio Zagreb ili Croatian Radio- Zagreb" ratnih je godina putem kratkovalnog odašiljanja za svijet na hrvatskom i engleskom jeziku pomagala da istina stigne i do inozemne javnosti i iseljenih Hrvata. Erich je sudjelovao u tom pionirskom pothvatu, u dijelu programa na engleskome jeziku, priopćeno je iz Međunarodnog odjela i programa Hrvatskog radija.

Njegovi kolege ističu kako i danas pamte njegove britke komentare i oštro intonirane vijesti, a posebno njegovo pismo pročitano i u radioemisiji ondašnjem predsjedniku SAD-a Georgu Bushu, u kojemu ga optužuje da je predugo čekao s odlukom da se intervenira i pomogne Hrvatskoj i da ju svijet prizna. U ratnim je godinama bio i reporter ABC-a, jedne od triju nacionalnih američkih radijskih kuća.

Zajedno s prijateljem, zagrebačkim Britancem M. Doolanom, osnovao je 1990. u Zagrebu Lancon English Language Cosultancy.

Posljednjih godina vratio se staroj ljubavi, glazbi. Bio je suorganizator hrvatsko-američkog banda Blues Machine za koji je pisao skladbe i svirao bas.

Umro je za vrijeme koncerta 2. srpnja u Zagrebu, od srčanog udara, izvodeći solo dionicu, vlastite skladbe.

Pročitajte više