Umro posljednji albanski komunistički vođa Ramiz Alia

DANAS je u 85. godini umro posljednji albanski komunistički vođa Ramiz Alia. Glasnogovornica albanskog predsjednika Mimoza Kociu je kazala da je umro u Tirani od embolije pluća.

Ramiz Alia je 1985. godine naslijedio dugogodišnjeg albanskog diktatora Envera Hoxhu. U zasluge mu se stavlja otvaranje prema demokraciji jedne od najizoliranijih država svijeta u trenutku kada je preuzeo vlast. Nakon masivnih studentskih prosvjeda, Alia je pokrenuo političke i ekonomske reforme koje su otvorile put za prve slobodne izbore 1991. godine.

Izabran za predsjednika, no raspala mu se koalicija

Alia je izabran za predsjednika, no dao je ostavku godinu dana kasnije zbog raspada vladajuće koalicije. Na novim izborima je pobijedila novoosnovana Demokratska stranka, a njezin čelnik Sali Berisha je postao novi albanski predsjednik.

1994. godine je Alia osuđen za zlouporabu vlasti te je dobio devetogodišnju kaznu zatvora. Nakon žalbenog postupka je iz zatvora pušten 1995. godine. U pritvor se vratio već sljedeće godine kada je čekao suđenje zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti. Godinu dana kasnije je pobjegao iz zatvora sa tisućama drugih zatvorenika nakon što su stražari otišli sa svojih mjesta, a Albanija je zapala u kaos.

Odbačene optužbe za genocid

Stražarski bunt je pokrenut kada je propala investicijska shema zbog koje su mnogi Albanci ostali bez svoje ušteđevine. U rujnu 1997. godine je glavni tužitelj odbacio optužbe za genocid protiv Alia. Iza bivšeg predsjednika Albanije su ostale dvije kćeri i sin.

Pročitajte više