Umro posljednji član "Četveročlane bande"

KINESKE vlasti su danas objavile kako je 23. prosinca prošle godine u Pekingu umro 74-godišnji Yao Wenyuan, bivši partijski i državni čelnik poznatiji kao posljednji član tzv. "Četveročlane bande".

"Četveročlanu bandu" su, uz Yao Wenyuana činili Jiang Qing, udovica kineskog vođe Mao Ze Donga, te Zhang Chunqiao i Wang Hugwen.  Oni su predstavljali ekstremno lijevo krilo kineske Komunističke partije, koje je nastojalo očuvati ideološku čistoću kineske komunističke revolucije i spriječiti "revizionistička" skretanja poput onih u umjerenijim komunističkim državama poput SSSR-a i Jugoslavije.

Uz Maovu podršku su se njihova nastojanja pretočila u masovni pokret zvan Kulturna revolucija. On je, uz podršku radikalne omladine, bio usmjeren ne samo protiv "reakcije" i ostataka "buržujskog društva", nego i protiv kineske komunističke birokracije te "nepoštene" inteligencije. Pokret, koga je u to doba ogroman dio svjetske javnosti, pogotovo one lijevo orijentirane, dočekao s velikim simpatijama, u Kini je izazvao masovne čistke te potpuni kaos u školstvu i državnoj upravi. Pokret je postupno stavljen pod kontrolu tek početkom 1970-ih uz pomoć vojske, koja se bojala da će radikali izazvati nuklearni rat sa SSSR-om.

Otada su se Jiang Qing i njene pristaše borile za Maovu naklonost protiv umjerenjaka na čelu s premijerom Zhou Enlaijem. Napori "Četveročlane bande" nisu urodili plodom, te je Zhou Enlai na mjesto Maova nasljednika uspio instalirati umjerenjaka Hua Guofenga. On je 8. listopada 1976., nedugo nakon Maove smrti, organizirao masovno uhićenje Jiang Qing i njenih pristaša.

Otada se za tu grupu počeo koristiti izraz "Četveročlana banda", navodno po uzoru na samog Mao Ze Donga, za koga mnogi tvrde da se pred kraj života počeo razilaziti s ekstremnim ljevičarima. Jiang Qing i ostatak skupine su godine 1980. bili izvedeni pred sud u Pekingu. Tamo su Jiang Qing, Zhan Chunqiao i Wang Hogwen osuđeni na smrt. Yao Wenyuan je, zahvaljujući javnom pokajanju, dobio 20 godina zatvora. Naknadno su sve kazne smanjene, a pripadnici "Bande" pušteni da posljednje godine života provedu na slobodi.

Yao Wenyuan, po struci književni kritičar, bio je glavni propagandist skupine. Upravo se njegov članak, objavljen 10. studenog 1965. godine, smatra službenim početkom Kulturne revolucije.

Nakon što je pušten iz zatvora godine 1996. Yao Wenyuan je živio u rodnom Šangaju i pisao knjige o kineskoj povijesti. Agencija Xinxua njegovu smrt pripisuje posljedicama dijabetesa.

Pročitajte više