Umro profesor Pavao Novosel

NAKON duge i teške bolesti umro je istaknuti hrvatski komunikolog, sveučilišni profesor u mirovini Pavao Novosel, koji je svim znancima, a posebno studentima, ostao u sjećanju kao dobar i plemenit profesor.

Rođen je 1929. u Kotoru. Studirao je psihologiju i doktorirao iz područja sociologije na Sveučilištu u Zagrebu. Bio je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, predavao na Odsjeku sociologije Filozofskog fakulteta, na studiju novinarstva na Hrvatskim studijima, kao gost predavač na brojnim svjetskim sveučilištima te je imao status eksperta za komunikacije Ujedinjenih naroda. Objavio je više knjiga i monografija i više od stotinu znanstvenih radova.

Kod profesora Novosela uvijek me je iznenađivao njegov vječiti optimizam bez obzira na to kakvi su bili izgledi da stvar uspije, izjavio je danas njegov dugogodišnji kolega Josip Županov, dodavši kako je "djelovao pozitivno" i smatrao da će se stvari "stručno ispraviti i dovesti na pravu putanju".

U tom se pogledu od njega bitno razlikujem, primijetio je Županov, koji za sebe kaže da je "prorok zla".

O slobodi medija i njihovu utjecaju u društvu Pavao Novosel govorio je Hini početkom godine, što je 5. veljače objavljeno pod naslovom "Novosel: U medijima su na djelu sofisticirane manipulacijske tehnike", ali se to nijedan hrvatski medij nije usudio objaviti.

Ispraćaj Pavla Novosela, koji je umro 11. rujna, prema današnjoj osmrtnici u dnevnom tisku, obavljen je u krugu najuže obitelji.

Pročitajte više