Umro Rasim Delić

JUTROS je u svom stanu u Sarajevu umro Rasim Delić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH, javljaju BiH mediji.

Delić je osuđen na tri godine zatvora u Haagu zbog "okrutnog postupanja i običaja ratovanja" u selu Livade i logoru Kamenica u srpnju i kolovozu 1995. godine. Do 1992. godine bio je u JNA kao potpukovnik, a od 1993, pa do kraja rata u BiH bio je komandant Armije RBiH. U mirovinu je otišao u rujnu 2000.

Osuđen za mučenje


Delić je u Haagu osuđen za nedostatak poduzimanja potrebnih mjera sprečavanja i kažnjavanja zločina počinjenih od strane mudžahedinskog odreda El Mudžahid. Na leđa mu je stavljena odgovornost za zločine počinjene u logoru Kamenica 1995. godine, u kojima je 12 pripadnika vojske bosanskih Srba izloženo mučenju. Tuklo ih se, mučilo elektrošokovima, a tjeralo ih se i da ljube odsječene glave drugih zarobljenika.

Oslobođen je po tri druge točke optužnice mučenja i okrutnog postupanja. Zaključeno je da ne snosi odgovornost za zločine koje su u selima Maline i Bikoši mudžahedini 1993. godine ubili 24 hrvatska civila i vojnika, a ozlijedili još šestoricu. Zaključeno je da nije bilo zapovjedne odgovornosti u tom slučaju.

Bio formalni zapovjednik, ali nije imao kontrolu nad mudžahedinima

Također je oslobođen optužbi za okrutno postupanje i ubojstvo u slučajevima u selu Kesten i logoru Kamenica, kad su pripadnici mudžahedinskog odreda ubili jednog starijeg Srbina i 52 srpska vojnika, te okrutno postupali s deset drugih. Nije se uspjelo utvrditi da je Delić znao za da će ti zločini biti počinjeni.

Odred El Mudžahid osnovan je kao posebna jedinica u ABiH na temelju naredbe koju je u kolovozu 1993. godine potpisao sam Delić. Iako jedinica nije bila autonomna vojna sila koja je samo surađivala s ABiH, kako je obrana tvrdila, zaključeno je da Delić nije imao efektivnu kontrolu nad njom. Čak i u slučaju mučenja 12 srpskih vojnika zaključeno je da Delić za te zločine nije imao stvarno, nego samo implicirano znanje.

Lokalni mediji javljaju kako je Delić posljednjih dana često bio na liječničkim pregledima.

Pročitajte više