Umro svećenik pedofil iz Bibinja

Foto: Zadarski list

U 79. godini umro je don Nedjeljko Ivanov, nekadašnji župnik u Bibinjama osuđen za pedofiliju, odnosno za seksualno zlostavljanje više dječaka dok je obavljao svoju svećeničku dužnost, piše Zadarski list.

Pokop Nedjeljka Ivanova obavit će se sutra na mjesnom groblju u Sutomišćici.

Sve se počelo otkrivati 2012. godine

Pedofilska afera je izbila još 2012. kada je nekoliko ljudi javno iznijelo svoja bolna, traumatična iskustva koja su proživjeli s ovim svećenikom još dok su bili dječaci.

Nedjeljko Ivanov godinama je zlostavljao maloljetnike. Prvi je istupio Josip Lisica i ispričao svoju uznemirujuću priču, a potom su se počele javljati i ostale žrtve. Šuškalo se da je ponašanje don Ivanova u Bibinjama bilo javna tajna.

Jeziva ispovijest žrtve

Lisica je javno na Hrvatskoj televiziji progovorio o užasnim trenucima koje je provodio sa svećenikom.

"Poznavali su ga svi, i moja obitelj i mještani. Bio je omiljen među ljudima, dosta toga je napravio u župi. Župnik je bio poglavar mjesta, što on kaže, to je vrijedilo, bio je kao uzor svima", ispričao je tada Lisica, napominjući da je na vjeronauk kod Ivanova počeo ići poslije četvrtog razreda osnovne škole.

"Kad smo kod njega počeli ići na vjeronauk, postavio je nova pravila. Primjerice, dječaci su sjedili ispred i oko njega, a djevojčice iza. Bio sam i ministrant u crkvi. Pozivao me na duhovni razgovor. Ja sam dolazio, a on bi uvijek počeo pričati o seksu. Ja sam tada imao oko 12 godina", pričao je Lisica.

"Uglavnom se pričalo samo o seksu, pitao me što doživljavam kada masturbiram, koliko sjemena izlazi, mala ili velika žličica, zatim je govorio da žene nas muškarce navode na zlo i blud te da nisu dobre. Jednom prilikom se toliko uzbudio dok je pričao o tome da je tražio od mene da se skinem da vidi rastu li moji organi normalno", otkrio je Lisica. 

"Ja sam se prestrašio, nisam znao što sada! To je za mene čovjek koji je predstavljao Boga! On mi je počeo sa svojim rukama otkopčavati hlače, govorio je da želi vidjeti je li sve u redu s mojim spolnim organom, silom sam se odgurnuo od njega te se tada smirio. To je promijenilo moj život i moj pogled na Crkvu", ispričao je Lisica koji je dugo skrivao ovu tajnu.

"Roditelji su mi rekli: Pa nisu svi isti" 

"Nakon toga sam išao možda na još jedan ili dva duhovna razgovora. Prilikom ispovijedi uvijek je tražio da budemo u sakristiji i tada je svoju ruku držao na našim hlačama, preko spolnog organa. Kazao mi je da je to naša duhovna tajna, da ne moram o tome nikome ništa pričati. Kasnije sam saznao da su moji poznanici imali sličnih iskustva. Moj slučaj nije bio usamljen. Meni nije bilo jasno što napraviti, bojao sam se reći roditeljima, bojao sam se da mi neće vjerovati. Nisam bio svjestan da je to bilo zlodjelo", prepričao je Lisica. 

Dodao je kako je roditeljima sve rekao kad je imao 24 godine. 

"Oni su bili zaprepašteni, ali su rekli: 'Pa nije te silovao, i nisu svi takvi.' Ja sam pitao što je s drugom djecom? Nitko nije htio prihvatiti da se to događa", ispričao je Lisica

Nadbiskup nakon što je sve otišlo u javnost otvorio istragu

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio je tada istragu o don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji su javno tvrdili da ih je svećenik zlostavljao. Istragu je preuzeo Vatikan kamo su poslani svećenikovi dokumenti i svjedočanstva zlostavljanih.

Na konferenciji za medije održanoj 2014. u Zadarskoj nadbiskupiji, predsjednik sudskog vijeća Nadbiskupije, mr. don Zdravko Katuša objavio je kako je don Nedjeljko Ivanov u Crkvenom procesu osuđen za pedofiliju. No don Katuša nije htio precizirati koja kazna čeka svećenika pedofila kazavši kako nema ovlasti za to.

Svim žrtvama koje su svjedočile u crkvenom procesu protiv don Ivanova nadbiskup Želimir Puljić je poslao pismo, no don Katuša nije mogao reći koliko je žrtava svjedočilo protiv don Ivanova. Obrazloženje presude objavljeno je tada i na internetskim stranicama Nadbiskupije.

Zastara ga spasila zatvora

Iako je kažnjen prema crkvenom zakonu, svećenik pedofil nije bio kažnjen prema zakonima Republike Hrvatske jer je nastupila zastara. Naime, istraga protiv njega završila je još 2012. godine, kada je nastupila zastara.

Protiv njega su bile zaprimljene četiri prijave koje su se odnosile na razdoblje od 1983. do 1991. godine. Budući da zakonski zastara nastupa nakon 15 godina, svećenik je bio optužen šest godina prekasno, što ga je spasilo zatvora.

Usput, Općina Bibinje Ivanovu je 2011. dodijelila nagradu za životno djelo.

Pročitajte više