Umro Tomislav Bakarić

Dramski i prozni pisac, nekadašnji spiker, urednik i ravnatelj Hrvatskoga radija Tomislav Bakarić umro je 31. listopada u Zagrebu u 64. godini, izvijestilo je danas Društvo hrvatskih književnika.

Rođen je 1940. pokraj Sanskog Mosta, studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i germanistiku.

Spiker Radio-Zagreba bio je od 1967. do 1990., a nakon prvih demokratskih izbora postao je ravnateljem Hrvatskoga radija i tu dužnost obavljao je do 2000., kad postaje savjetnikom ravnatelja HRT.

Prve tekstove Bakarić je tiskao u "Poletu" (1959.), a prva mu je knjiga - roman "Kako je umro grad" objavljena 1966.

Napisao je niz pripovjednih tekstova, objavljenih u knjizi "Mrtva priroda s pticom" (1997.), i znatan broj prikaza knjiga.

Autor je velikog broja dramskih tekstova za radio i televiziju, među kojima su najpoznatiji "Njezino veličanstvo ljubav" (1969.), "Rasap" (1971.) i "Vrijeme buđenja" (1973.). U tim djelima, kao ističu književni kritičari, oblikuje središnji tematski strukturni sloj svojega književnoga djela - egzistencijalnu tjeskobu hrvatskoga intelektualca izbačenoga iz svijeta djelovanja.

Bakarić je za kazalište počeo pisati 1969., a do kraja sedamdesetih središnja je tema tih njegovih djela bila Hrvatsko proljeće. Najveći uspjeh doživljava dramom u tri čina "Smrt Stjepana Radića", praizvedenom 1971. i objavljenoj u knjizi "Hrvatski triptih" (1988.).

Nakon dugogodišnje šutnje početkom devedesetih ponovno počinje pisati za kazalište, a iz toga razdoblja najpoznatija mu je tragična ratna priča u sedam prizora "Hasanaga".

Pročitajte više