Umro ugledni pjevač narodne glazbe Safet Isović

DANAS je u Sarajevu u 72. godini života preminuo Safet Isović, bosanskohercegovački pjevač koji se smatra jednim od najboljih izvođača narodne glazbe svih vremena.

Isović se rodio 1936. godine u Bileći. Od 1956. godine je izvodio sevdalinke na radiju i televiziji. Pobjednik je mnogih velikih festivala.

Tijekom karijere je stekao cijeli niz uglednih nagrada u BiH i bivšoj Jugoslaviji, a izdao je 35 zlatnih i srebrnih ploča.

Neki od njegovih antologijskih snimaka su "Đul Zulejha", "Boluje Hanka Prijedorka", "Braća Morići", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Grana od bora, pala kraj mora", "Mujo kuje konja po mjesecu", "Moj dilbere", "Kiša bi pala", "Mujo đogu po mejdanu voda", "Od sveg' me je sačuvala majka", "Kolika je šeher Banja Luka", "Put putuje Latif-aga", "Zmaj od Bosne".

Isović je također izvodio i tzv. novokomponirane narodne pjesme koje su se temeljlile na sevdalinki i drugim oblicima bosanske glazbene tradicije.

Među njima se ističu "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Zelen orah od roda se savija", "Bosno moja", "Na mezaru majka plače", "Šta se ovo Bosnom čuje", "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo", "Pjevaj Bosno, pa me razveseli", "Šeher grade, Banja Luko mila".

Vrijeme i mjesto pogreba će biti naknadno objavljeni.

R.R.

Pročitajte više