Umro upucani vođa prosvjeda u Tajlandu, svi se boje nove eskalacije sukoba



ODMETNUTI tajlandski general, koji je pomagao prosvjedima protiv vlade, podlegao je danas ranama od snajperskog hica, što je stvorilo opasnost da se krvavi prosvjedi u kojima je poginulo 36 ljudi u zadnjih pet dana još pojačaju.

General Khattiya Sawasdiphol, optužen da je pomogao prosvjednicima "crvenokošuljašima" stvoriti paravojne formacije, umro je pet dana nakon što je pogođen u glavu hicem iz snajperske puške.

Napad na Khattiyu bio je okidač za pet dana krvavih sukoba između vojske i crvenokošuljaša u kojima je planulo središte Bangkoka.

Krvavi dan

Situacija danas nije nimalo drukčija. Tijekom jutra moglo se čuti pucnjeve i eksplozije u središtu, ali i drugim dijelovima glavnog grada, dok osoblje luksuznih hotela oko glavnog mjesta sukoba, na kojemu su vojnici postavili kordon, vodi goste u podrum. Čini se da vatreno oružje koriste i vojska i prosvjednici.

Jučer se iznad Bangkoka moglo vidjeti velike, guste stupove dima nastalog paljenjem automobilskih guma, koje crvenokošuljaši koriste kao barikade protiv vojnika. Središte Bangkoka zatvoreno je za promet, ali mnogi strahuju da bi prosvjedi lako mogli zahvatiti i ostatak glavnog grada.

Krvavi mjesec

Jučer se na trenutak ponovno učinilo da bi moglo doći do smirivanja strasti. Vođe prosvjeda rekli su da su spremni ući u primirje s vladom, uz uvjet da vlada pristane na posredovanje Ujedinjenih naroda. Vlada nije pozitivno odgovorila na tu ponudu, i najavila je da će silom završiti krvavu dvomjesečnu paralizu Bangkoka.

Prosvjed je počeo sredinom ožujka, kad je oko 100.000 crvenokošuljaša vrlo mirno tražilo ostavku premijera Abhisita Vejjajive i raspisivanje novih izbora. Nekoliko tjedana prosvjedi su ostali civilizirani, ali uskoro je došlo do trzavica između crvenokošuljaša i velikog broja vojnika i policajaca. Do danas je u prosvjedima poginulo 46, a ranjeno 1,600 ljudi.

Crvenokošuljaši su uglavnom pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre, koji je 2006. pobjegao iz zemlje nakon vojnog udara. Trenutno se nalazi u Crnoj Gori, gdje je dobio državljanstvo. Opće je uvjerenje da je upravo on mozak iza cijele katastrofe koja razdire Tajland.

Pročitajte više