Umro vojnik koji je ubio Chea Guevaru

Foto: Wikimedia

BOLIVIJSKI vojnik Mario Teran Salazar koji je ubio kubanskog gerilca Ernesta Chea Guevaru umro je u četvrtak u 80. godini u Santa Cruzu de la Sierri, na istoku Bolivije. 

"Umro je. Bio je bolestan i ništa se tu nije moglo", rekao je novinarima Gary Prado, zapovjednik jedinice bolivijske vojske koja je zarobila Chea u bolivijskoj džungli prije 54 godine. 

Prado je saznao za Salazarovu smrt u četvrtak ujutro. "Rekli su mi članovi njegove obitelji i suborci jer je bio u vojnoj bolnici", kazao je. 

Bolnica je odbila potvrditi smrt zbog "zaštite privatnosti i povjerljivosti medicinskih podataka".

Bolivijska vojska zarobila je Chea Guevaru, mitskog revolucionara u vrijeme hladnog rata, u listopadu 1967. uz pomoć agenata CIA-e.  

Che, koji je želio rasplamsati revolucije u Latinskoj Americi, tada je u bolivijskim planinama vodio šačicu gerilaca koji su preživjeli borbe, glad i bolesti. 

Uhićenog i ranjenog, premjestili su ga u napuštenu školu u selu La Higuera. 

Ondje je proveo posljednju noć. Ubio je ga 9. listopada tadašnji narednik, 27-godišni Teran Salazar, po naredbi bolivijskog predsjednika Renéa Barrientosa, žestokog antikomunista. 

"Bio mi je to najgori trenutak u životu. Vidio sam ispred sebe visokog, vrlo visokog Chea. Oči su mu bile blistave", pripovijedao je tada Teran Salazar.

"'Budi miran', rekao mi je. 'I pažljivo ciljaj, ubit ćeš čovjeka'. Tada sam zakoračio unatrag, prema vratima, zažmirio i zapucao", ispričao je. 

Che, koji je još za života bio legenda, postao je trofej. Njegovo je tijelo izloženo u obližnjem gradiću Vallegrandu i ovjekovječeno fotografijom AFP-ova fotografa Marca Huttena.

Nakon trideset godina službe, Teran Salazar se umirovio i živio u anonimnosti, izbjegavajući novinare. Jedno je vrijeme čak govorio da nije on ubio slavnog gerilca nego vojnik istog imena i prezimena.

Pročitajte više