Umro Warren Zimmermann, posljednji američki veleposlanik u SFRJ

POSLJEDNJI američki veleposlanik u SFRJ Warren Zimmermann umro je u srijedu dobi od 69 godina od raka gušterče, objavio je u četvrtak Glas Amerike.

Warrena Zimmermanna je za veleposlanika u Jugoslaviji imenovao predsjednik George Bush stariji 1989. godine. Bio je poznat po provođenju američkih napora da se očuva tadašnja Jugoslavija. Bush ga je povukao iz Beograda tri godine kasnije u znak prosvjeda zbog izbijanja rata.

Zimmermann je bio karijerni diplomat koji je službovao u Francuskoj, Austriji, Španjolskoj, Švicarskoj, Venezueli, Sovjetskom savezu i SFRJ.

Američki državni tajnik Colin Powell nazvao ga je u srijedu "jednim najboljih američkih veleposlanika" i "elokventnim braniteljem ljudskih prava i izbjeglica".

Tijekom devedesetih godina Warren Zimmermann bio je na čelu ureda State Departmenta za programe zbrinjavanja izbjeglica. Nakon umirovljenja iz diplomatske službe, predavao je na sveučilištima Columbia i Johns Hopkins.

Bivši veleposlanik u Jugoslaviji autor je brojnih knjiga o američkoj vanjskoj politici, uključujući i "Izvore jedne katastrofe", knjigu o raspadu Jugoslavije, koja je dobila nagradu američke akademije za diplomaciju.

(Hina) xdj ysd

Pročitajte više