Umro Zdravko Tomac

Foto: Hina, Index

PREMINUO je Zdravko Tomac.

Umro je u 83. godini nakon teške bolesti.  

Preminuo je jutros u 9 sati u zagrebačkoj bolnici Dubrava nakon kratke i teške bolesti, javio je SBplus

Tomac je hrvatski političar, nekoć istaknuti član SDP-a čiji je bio saborski zastupnik. Bio je i potpredsjednik sabora te potpredsjednik ratne vlade demokratskog jedinstva.

Počeo od Komunističke partije, bio istaknuti SDP-ovac, a posljednjih petnaestak godina bio je blizak krajnjoj desnici

Rođen je 24. svibnja 1937. godine u Garčinu nedaleko od Slavonskog Broda.

Nakon što je diplomirao ekonomiju na Ekonomskom Fakultetu u Zagrebu, zapošljava se u Slavonskom Brodu, a poslije toga dolazi u Zagreb na mjesto direktora Nogometnog kluba Dinamo (1967.-1971.). Kasnije radi u školi za političke kadrove u Kumrovcu, a nakon što je 1976. godine doktorirao na području politologije, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, ondje je od 1986. godine u statusu redovitog profesora.

Politički je počeo djelovati u Komunističkoj partiji, a od 90-ih je član SDP-a. Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a. Iste je godine bio i SDP-ov kandidat za predsjednika Hrvatske. Kao saborski zastupnik SDP-a Hrvatske obnašao je dužnost potpredsjednika sabora od 2000. do 2003. godine. Bio je jedan od političkih mentora Milana Bandića.

U jesen 2003. godine napustio je SDP i pristupio Forumu hrvatske sloge nakon razmimoilaženja s politikom vodstva SDP-a. U studenom iste godine kandidirao se na parlamentarnim izborima na vlastitoj nezavisnoj listi. 2004. godine je s Jerkom Zovkom osnovao stranku Hrvatski socijaldemokrati (HSD).

Posljednjih petnaestak godina je djelovao unutar krajnje desnog političkog spektra pa je tako bio član opskurnih desničarskih organizacija poput Hrvatskog etičkog sudišta, a bio je i viđeni gost u HDZ-ovim izbornim stožerima. 

I pisao o svom političko-vjerskom obraćenju

Bavio se i publicizmom, a pisao je knjige političke i povijesne tematike. U njima je opisao i svoje političko-vjersko preobraćenje. 

Neke od knjiga koje je objavio su "Obraćenje: (od komunista do vjernika)", "Crveni Predsjednik", "Moj obračun s KGB-om: Komunizmom. Globalizmom. Bezboštvom: Tomac protiv Tomca", "Peta haaška kolona i njezine žrtve", "Tuđmanovo i Stepinčevo Hrvatstvo". 

Predstavljajući upravo potonju knjigu 2017. godine je izjavio je da se "danas borimo s ateistima, komunistima (sam je nekada bio ateist i komunist op.a.) i lažnim antifašistima".

Tomac je objavio više od 20 knjiga, a među temama dominiraju - manevri i potezi prve hrvatske višestranačke vlade u kojoj je sudjelovao (1991.-1992.); makinacije svjetske politike u ratovima od 1991.; velikosrpski projekt, njegova sadašnjost i budućnost; položaj Hrvata u ratnoj i poratnoj Bosni i Hercegovini, posebnou zemlji Tomčevih predaka Bosanskoj Posavini te uloga dr. Franje Tuđmana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Pročitajte više