UN će potaknuti borbu protiv terorizma u svijetu

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda će na posebnom zasjedanju svojega protuterorističkog Odbora (CTC) ovoga tjedna nastojati potaknuti globalnu borbu protiv terorizma.

Odbor za borbu protiv terorizma 6. ožujka organizira posebno zasjedanje u stožeru UN-a u New Yorku na kojem će se razgovarati o poboljšanju koordinacije između globalnih protuterorističkih programa.

Na prvom, otvorenom dijelu sastanka, na kojem se očekuje sudjelovanje predstavnika više od 50 međunarodnih i regionalnih organizacija, govorit će glavni tajnik UN-a Kofi Annan i predsjednik CTC-a britanski veleposlanik Jeremy Greenstock. Potom će uslijediti cjelodnevni sastanak iza zatvorenih vrata kako bi se omogućila otvorena izmjena mišljenja sudionika, među kojima će biti i predstavnici Europske unije, NATO-a, Interpola, Organizacije američkih država, Organizacije islamske konferencije, Udruge jugoistočne Azije te Lige arapskih država.

´Cijelo nastojanje CTC-a je da pokuša stvoriti globalni pristup borbi protiv terorizma´, rekao je u utorak Greenstock UN-ovom radiju.

Nazvavši CTC stožerom borbe protiv terorizma u okviru UN-a, Greenstock je rekao kako je sastanak potreban ´kako bi svatko razgovarao sa svima i razvio akcijski plan´ na svojem području, čime bi se postigao globalni napor.

On je rekao kako je uloga UN-a u međunarodnoj borbi protiv terorizma da tu borbu omogući.

´UN nije operativna agencija, tako da sigurnosne operacije moraju obaviti same države´, rekao je Greenstock. Govoreći o uhićenju glavnog stratega al Qaide, Halida Šeika Mohameda, on je kazao kako je to bilo dobro koordinirano između Pakistana i SAD-a.

On je rekao da se odgovor na terorističke napade 11.rujna 2001. na SAD odvija po dva kanala.

´Kanal 1 je operativni progon onih koji su to učinili i svih s njima povezanih. Kanal 2 je poboljšanje mogućnosti sviju da se bore protiv terorizma´, rekao je on napomenuvši da je to posao kojim se bavi CTC. ´CTC mora dosegnuti sva mjesta koja ne mogu Sjedinjene Države i Europa´.

CTC je formiran odmah nakon napada 11. rujna, a uloga mu je da nadzire borbu protiv terorizma u svijetu prema Rezoluciji 1373 Vijeća sigurnosti.

Konferencija u četvrtak će se baviti globalnim standardima u protuterorističkoj borbi, ulogom regionalnih i subregionalnih organizacija u jačanju globalnih mogućnosti za borbu protiv terorizma i ulogom međunarodnih i regionalnih organizacija u pomaganju borbe protiv terorizma.

Pročitajte više