UN: Hrvatska ima seksističke zakone

ODBOR Ujedinjenih naroda za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW) ocijenio je u četvrtak da Hrvatska još uvijek ima seksističke zakone i da se u hrvatskom društvu održavaju stereotipi o inferiornosti žena.

Stručnjaci CEDAW-a razmotrili su izvješća koja su im podnijele osam zemalja članica - Hrvatska, Alžir, Gabon, Italija, Laos, Paragvaj, Samoa i Turska.

"Nije bilo države za koju je Odbor mogao reći da je de iure postignuta ženska jednakost", rekla je predsjednica CEDAW-a Rosario Manolo na konferenciji za novinare uoči zatvaranja 32. zasjedanja Odbora u New Yorku, prema izvješću UN-ova ureda za odnose s javnošću.

Dodala je da su svagdje pronađeni diskriminatorski zakoni i nedostatak zakonodavstva koje bi zaštitilo žene od kršenja njihovih ljudskih prava ili djelovanja neutralnih zakona koji ih diskriminiraju.

U svih osam zemalja pronađeni su negativni stereotipi o ženama "bilo da se radi o tradicionalnoj praksi, patrijarhalnim strukturama ili stavovima o pravim ženskim i muškim ulogama u obitelji i društvu", rekla je Manolo.

Odbor je navedenim zemljama dao detaljne preporuke kako da poprave određene zakone, povećaju broj žena u javnim službama, osiguraju stipendije za obrazovanje žena na područjima na kojima tradicionalno nisu nazočne te za obuku policije i zdravstvenih radnika za potporu ženama žrtvama nasilja.

Hrvatska je za kratko vrijeme postigla veliki napredak u jamčenju formalne jednakosti spolova, ali je sada izazov kako postići stvarnu jednakost, zaključili su stručnjaci CEDAW-a razmatrajući izvješće šefice hrvatskog Ureda za jednakost spolova Helena Štimac-Radin.

Stručnjaci su pohvalili korake koje je Hrvatska poduzela na jačanju pravnog i institucionalnog okvira za promicanje i zaštitu prava žena, ali su izrazili zabrinutost da te mjere tek trebaju donijeti koristi ženama pripadnicama manjina, navedeno je u izvješću sa zasjedanja Odbora posvećenog Hrvatskoj.

Nekoliko stručnjaka je zapazilo da je nedavno uspostavljeni Ured za jednakost spolova nedovoljno financiran i da mu nedostaje osoblja za provedbu ambiciozno zadanog programa. Stručnjaci CEDAW-a također su postavili pitanje da li će Ured imati institucionalnog autoriteta da utječe na politiku hrvatske Vlade i sredstva da uravnoteži napetosti između vlasti i nevladinih organizacija.


Pročitajte više