UN i Indija će cijepiti 165 milijuna djece protiv paralize

UJEDINJENI Narodi i Indija će provesti cijepljene 165 milijuna indijske djece u najopsežnijoj akciji u povijesti kako bi suzbili najveću epidemiju dječje paralize u posljednje vrijeme, priopćila je u srijedu u New Yorku UNova Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kada akcija počne u petak, skupine za cijepljene koje čini preko 1,3 milijuna dobrovoljaca, sa skoro 200 milijuna doza cjepiva, ići će od kuće do kuće kako bi cijepili svako indijsko dijete ispod pet godina.

Ova akcija, druga po redu u ovoj godini, ima za cilj suzbijanje sve jače epidemije dječje paralize koja je prošle godine opustošila sjeverni dio Indije.

Prošle godine, kada je cilj WHO bio zaustaviti globalno prenošenje poliovirusa, u Indiji je, kao jednoj od dvije zemlje u svijetu, zabilježen značajan rast novih slučajeva, oko 15.561 potvrđenih ili ukupno 85 posto svih slučajeva u svijetu.

Sjeverna indijska država Uttar Pradesh, sa stanovništvom od 173 milijuna ljudi, imala je 66 posto svih svjetskih slučajeva dječje paralize.

´Ovo je posebna epidemija´, kazao je direktor WHO-a za cjepiva dr. Daniel Tarantola. ´Ona traži poseban napor čitavog niza nacionalnih i međunarodnih partnera´.

Dodao je da je nakon pet godina napretka, agencija usredotočena na Indiju, gdje će zaustavljanje prijenosa biti ´golem zadatak´.

´Ova je kampanja u veljači upravo neophodan odgovor da bi se zaštitila indijska djeca, kao i svijet, od ove razorne bolesti i započela konačna faza njezinog iskorjenjivanja´, kazao je Tarantola.

Pročitajte više