UN istražuje kršenje ljudskih prava Rohindža u Mianmaru

Foto: Hina

ISTRAŽITELJI UN-a počeli su prikupljati svjedočenja izbjeglih muslimana Rohindža o kršenju ljudskih prava za koje su odgovorne mianmarska vojska i sigurnosne snage, rekao je voditelj misije za utvrđivanje činjenica.

Marzuki Darusman rekao je da UN-ova skupina još uvijek nastoji od Mianmara dobiti dopuštenje da uđe u zemlju, no prikuplja dokaze od izbjeglica i liječnika u pograničnom gradu Cox's Bazaru u susjednom Bangladešu.

Darusmanov tim počeo je raditi u kolovozu, u mjesecu kad su napadi pobunjenih Rohindža izazvali vojnu ofenzivu zbog koje je prošli mjesec više od 421.000 Rohindža prebjeglo u Bangladeš.

Mianmar opovrgava

Mianmar je opovrgnuo optužbe skupina za ljudska prava da nastoji iz Rahina istjerati manjinske Rohindže, opravdavajući se da su njihov cilj samo militanti.

"Prema prvotnoj informaciji neke od optužbi koje su iznesene u rezoluciji podudaraju se s početnim saznanjima tima", rekao je Darusman novinarima.

Rezolucijom Vijeća UN-a za ljudska prava o uspostavi misije za utvrđivanje činjenica daje se mandat Darusmanovoj skupini da istraži  "nedavno kršenje ljudskih prava za koje su navodno krivi vojska i sigurnosne snage, kao i zlostavljanja u Mianmaru, posebice u pokrajini Rahinu" .

Progon Rohindža

Međunarodni mediji potanko su izvještavali o situaciji s Rohindžama i njihovim tvrdnjama o progonu te muslimanske manjine od vojske i sigurnosnih snaga, koje je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava nazvao "školskim primjerom etničkog čišćenja".

Prvotna saznanja bit će objavljena unutar 10 dana, rekao je Darusman. Očekuje se da će njegov tim dostaviti cjelokupno izvješće u ožujku, no Darusman je rekao da je Vijeću smještenome u Baselu rekao da je rok prekratak te zatražio produljenje od šest mjeseci.

Pročitajte više