UN: Izraelske mjere sigurnosti stvorile humanitarnu katastrofu

IZRAELSKE mjere sigurnosti rezultirale su ´humanitarnom katastroform´ za Palestince, rekao je u ponedjeljak izaslanik UNa za Bliski istok Terje RoedLarsen u svom izvješću Vijeću sigurnosti.

Roed-Larsen je rekao da se humanitarna kriza na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze produbila s 24-satnim policijskim satom koji su uvele izraelske snage te da je blokada teritorija pod palestinskom kontrolom zaustavila palestinsko gospodarstvo.

Rekavši da palestinske vlasti godišnje primaju milijardu dolara pomoći do zemalja donatora, upozorio je da bi i udvostručenje te pomoći imalo samo ´marginalan učinak´ na rastuću bijedu među Palestincima, od kojih 60 posto živi ispod granice siromaštva.

´Samo političko rješenje može pružiti nužnu potporu oživljavanju palestinskog gospodarstva i poboljšanju uvjeta života´, ocijenio je norveški diplomat.

On je optužio Izrael da malo čini za poboljšanje humanitarnih uvjeta na okupiranim teritorijima, uključujući skraćivanje vremena čekanja na dolazak vozila hitne pomoći, pružanje pomoći Palestincima koji traže hitnu medicinsku pomoć na kontrolnim točkama i omogućavanje slobode kretanja međunarodnim humanitarnim skupinama.

Roed-Larsen također je naveo da je u posljednjih pet tjedana u sukobima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze ubijeno 88 Palestinaca i 37 Izraelaca.

Pročitajte više