UN: Do 2050. u Europi će 35 posto stanovništva biti staro

Foto: Hina

POLOVICA rasta svjetske populacije na 9,8 milijardi u 2050. sa 7,6 milijardi u 2017. odnosit će se na samo devet država, otkrile su nove projekcije Ujedinjenih naroda.

Poredane po veličini rasta, to su Indija, Nigerija, Demokratska Republika Kongo, Pakistan, Etiopija, Tanzanija, Sjedinjene Države, Uganda i Indonezija, pokazao je izvještaj UN-ovog ureda za ekonomska i društvena pitanja.

Usprkos tome što rast stanovništva pada u gotovo svim regijama u svijetu, skupina 47 najnerazvijenijih država je između 2010. i 2015.  imala relativno visoku razinu plodnosti od 4,3 djece po ženi.

U Africi veliki porast broja stanovnika

Očekuje se da će se populacije 26 afričkih država najmanje udvostručiti. Nigerija će po broju stanovnika prestići Sjedinjene Države do 2050.

U isto vrijeme se očekuje da će stanovništvo Europe i dalje stariti. Postotak onih starijih od 60 godina će s 25 posto koliko ih je bilo ove godine narasti na 35 posto do 2050.

Sve veći broj država trenutno ima razinu plodnosti ispod one granice koja održava broj stanovnika konstantnim. Deset takvih najmnogoljudnijih država su Kina, Sjedinjene Države, Brazil, Rusija, Japan, Vijetnam, Iran, Tajland i Velika Britanija.

Izbjeglička kriza

Kretanje izbjeglica i drugih migranata u jednu ruku smanjuje taj pad broja stanovnika, pogotovo u Europi, no ono neće nadoknaditi sveukupan pad, stoji u izvještaju.

Koncentracija najvećeg rasta stanovništva u najsiromašnijim državama predstavlja izazov za UN-ove ciljeve poboljšanja zdravstva, obrazovanja i jednakosti kroz iskorjenjivanje siromaštva i gladi u zemljama u razvoju.

Pročitajte više