UN održava hitan sastanak o Pakistanu, vodeni val se kreće prema jugu

UJEDINJENI narodi u četvrtak održavaju hitan sastanak zemalja članica s temom pomoći Pakistancima koji trpe posljedice nedavnih poplava.

Priopćili su da su prikupili gotovo polovicu sredstava potrebnih za najosnovniju pomoć stanovnicima te zemlje. Ranije su objavili da je Pakistancima za osiguravanje osnovnih životnih uvjeta potrebno najmanje 460 milijuna dolara.

Broj ljudi u Pakistanu kojima najhitnije treba pomoć je narastao na osam milijuna. Broj raste zbog straha od novih poplava jer vodeni val na rijeci Ind nastavlja putovati prema jugu zemlje.

Vodeni val se kreće prema jugu


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je sazvao posebni sastanak nakon posjeta Pakistanu prošloga tjedna. Rekao je da mu situacija u toj zemlji slama srce te da se radi o najtežoj katastrofi koju je ikada vidio.

Očekuje se da će zemlje članice na sastanku usvojiti rezoluciju kojom će pozvati međunarodnu zajednicu da pruži još veću potporu i pomoć Pakistanu u njegovim nastojanjima da ublaži štetne posljedice poplava te napravi dugoročniji plan oporavka.

Glasnogovornik UN-a je u srijedu rekao da su se donacije Pakistanu ubrzale te da je međunarodna zajednica napokon shvatila razmjere katastrofe. Pakistanu su najveću financijsku pomoć pružili SAD, Europska komisija, Velika Britanija, Kanada i Australija.

Pročitajte više