UN: OSOBLJE UN-A U IRAKU NASTAVIT ĆE S RADOM

UN je u petak objavio da odluka o povlačenju određenog broja njihovih inozemnih djelatnika iz Iraka zbog sigurnosnih razloga neće utjecati na humanitarne programe te organizacije. L

Prema riječima glasnogovornice UN-a, oko 4.000 njihovih djelatnika koji su tijekom rata u Iraku "obavili velik posao", nastavit će sa svojim poslom u Iraku.

"UN će nastaviti sa svojim programom i humanitarnim akcijama. Naše je osoblje tijekom rata obavilo velik posao i činit će to i dalje", izjavila je glasnogovornica UN-a u Bagdadu Veronique Taveau.

Nakon dva smrtonosna napada bombom na sjedište UN-a, Ujedinjeni narodi objavili su u četvrtak da su počeli povlačiti dio inozemnih zaposlenika iz Iraka. Taveau je kazala kako će trećina od 42 zaposlenika u Bagdadu u predstojećih nekoliko dana otputovati te da će djelovanje nastaviti iz Jordana i s Cipra.

U napadu na zgradu UN-a u Bagdadu u kolovozu poginule su 22 osobe, među kojima i šef misije Sergio Vieira de Mello, a u drugome napadu u ponedjeljak poginuo je irački policajac, a ozlijeđeno je 19 osoba.

UN je nakon tih napada počeo smanjivati broj svojih međunarodnih

djelatnika u Bagdadu, gdje je radilo njih više od 300.

Prema riječima glasnogovornice, riječ je o privremenoj mjeri koja će biti razmatrana na dnevnoj osnovi.

(Hina) mh br

Pročitajte više