UN osuđuje izgradnju zida između Izraela i Zapadne obale

IZGRADNJA sigurnosnog zida oko Zapadne obale dovela bi do pripajanja značajnog dijela palestinskih teritorija, što je protivno Povelji UN-a, ističe se u izvješću UN-a koje je objavljeno u utorak u Ženevi.

Izvješće, kojeg je sastavio posebni izvjestitelj UN-a s okupiranih palestinskih teritorija, optužuje Izrael za kontinuirano kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava na palestinskim teritorijima.

Posebni UN-ov izvjestitelj s okupiranih palestinskih teritorija John Dugard priznao je legitimnost izraelske zabrinutosti za sigurnost i pravo da se poduzme oštra akcija kako bi se spriječili samoubilački napadi i drugi oblici terorizma, istaknuvši međutim da neke granice trebaju biti povučene u kršenju prava čovjeka.

Dugard je pozvao na osudu sigurnosnog zida koji se gradi a trebao bi dijeliti Izrael od Zapadne banke, kazavši kako bi preko 210.000 Palestinaca moglo biti "ozbiljno oštećeno" time.

Ocijenivši izraelski odgovor na terorizam kao "neodgovarajući", Dugard je istaknuo da Izrael mora pronaći ravnotežu između poštivanja temeljnih prava čovjeka i vlastitih sigurnosnih interesa.

Pročitajte više