UN "ozbiljno zabrinut" zbog iranskog nuklearnog programa: Je li to uvod u rat?

UN-OVA Međunarodna agencija za atomsku energiju je u svome najdetaljnijem izvještaju o iranskom nuklearnom programu izrazila "ozbiljnu zabrinutost" da ta država radi na proizvodnji nuklearne bombe.

IAEA je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog iranskih nuklearnih aktivnosti te tvrdi kako ima vjerodostojnu informaciju da je Teheran radio na razvijanju nuklearnog oružja. "Agencija izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi sa mogućom vojnom dimenzijom iranskog nuklearnog programa", stoji u izvještaju IAEA te dodaju kako imaju informacije da je Iran poduzimao aktivnosti bitne za razvoj nuklearne eksplozivne naprave.

Izael najavio napade na postrojenja


U izvještaju na 1000 stranica stoji i kako je Iran testirao komponente budućeg nuklearnog oružja. Raniji izvještaji Agencije su se temeljili na tome da Iran pokušava proizvesti materijale kao što su uran i plutonij koji se mogu iskoristiti i za "miroljubivo" iskorištavanje nuklearne energije kao što je pokretanje generatora. No, novi izvještaj govori o tome kako su pokušavali radioaktivne materijale iskoristiti za "bojne glave" i razvijanje projektila.

Izvještaj je objavljen u trenucima kada Izrael već najavljuje preventivni vojni napad na nuklearna postrojenja u Iranu. Iran ponavlja kako svoj nuklearni program žele koristiti u mirne svrhe te odbacuje novi izvještaj za koji tvrde da se temelji na falsificiranim informacijama. Rusija i Kina su vršile pritisak na IAEA da ne objavi izvještaj. SAD i Velika Britanija su već davale neke znakove da bi zbog nuklearnog programa mogle napasti Iran.

Pročitajte više