UN pojačava sankcije Sjevernoj Koreji

UN JE PROŠIRIO popis tvrtki, organizacija i pojedinaca iz Sjeverne Koreje koji su pod sankcijama radi nepoštivanja rezolucije Vijeća sigurnosti. UN-ov odbor koji se bavi odlukama o sankcijama je na "crnu listu" dodao četiri sjevernokorejske tvrtke, vladinu agenciju i pet pojedinaca i zabranili uvoz dvaju materijala koji se koriste u izradi oružja.   

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine u inozemstvu. Prema novim odlukama, Sjevernoj je Koreji zabranjena i prodaja određene vrste grafita i vlakana koji se koriste u izradi balističkih raketa.

Sankcije i pojedincima

Zamjenik turskoga veleposlanika koji predsjeda Sankcijskim odborom Fazli Korman je naglasio da je ovo prvi put da se na popis onih koji podliježu sankcijama stavilo neke pojedince, prenosi Reuters.

Pod sankcijama se nalazi Generalni  ured za atomsku energiju u Pjongjangu koji je odgovoran za nuklearni program, te sjevernokorejska trgovačka društva Namchongang, Korea Hyoksin i Tangun te tvrtka sa sjedištem u Iranu Hong Kong Electronics. Od pojedinaca, pod sankcijama su direktor tvrtke Namchongang Yun Ho Jin, generalni direktor Ureda za atomsku energiju Ri Je Son, voditelj znanstvenoga odjela u uredu Hwang Sok Hwa, nekadašnji direktor nuklearnoga istraživačkog centra Yongbyon Ri Hong Sop i direktor korejskog trgovačkog društva Ryongaksan Han Yu Ro.

Nadzor bez uporabe sile

Ova odluka je u skladu s rezolucijom vijeća sigurnosti 1874, a donesena je 12. lipnja nakon što je Sjeverna Koreja 25. svibnja izvela svoj drugi podzemni nuklearni pokus. Sjeverna Koreja je kasnije lansirala još sedam raketa oko američkoga praznika Dana nezavisnosti 4. srpnja. Rezolucija Un-a dozvoljava nadzor nad brodovima za koje se sumnja da prevoze zabranjene materijale, ali ne dozvoljava upotrebu sile.

Pročitajte više