UN potresen ali odlučan ostati u Iraku, Annan šokiran

UJEDINJENI narodi nazvali su u utorak "tragedijom" bombaški napad na sjedište koje ta organizacija ima u Bagdadu s bilancom najmanje 14 mrtvih među kojima je i posebni predstavnik glavnog tajnika UNa, no ističu da će UN ostati u Iraku i pomagati iračkom narodu.

"Ovaki teroristički napadi ne mogu slomiti volju međunarodne zajednice da nastavi jačati napore kako bi pomogla iračkom narodu", stoji u izjavi 15 članica Vijeća sigurnosti objavljenoj nakon napada u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku.

191 zastava država članica organizacije spuštena je na pola koplja u utorak nešto prije 13.45 sati po mjesnom vremenu.

Vijeće ističe da je UN u Iraku "u mirovnoj misiji i kako bi pomagao iračkom narodu" i "stoga je tim šokantnije što se takav napad dogodio" te zaključuje da se to neće odraziti na "ključnu ulogu UN-a u Iraku.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je prekinuo svoj boravak u Finskoj, dao je izjavu u kojoj ističe da su svi u "UN-u šokirani i zaprepašteni današnjim napadom, u kojem su mnoge naše kolege ranjene a nepoznat broj je izgubio život - Iračani i međunarodno osoblje".

"Ništa ne može opravdati taj čin neizazvanog i smrtonosnog nasilja protiv muškaraca i žena koji su krenuli u Irak sa samo jednim ciljem: pomoći iračkom narodu da stekne neovisnost i suverenitet i ponovo izgradi svoju zemlju čim prije mgouće i s vodstvom koje sam izabere".

Annan je izrazio nadu da će "počinitelji tog sramotnog napada biti privedeni pravdi", a Irak "vratiti mir, sigurnost i punu neovisnost".

Agencija dpa bilježi da taj napad postavlja pitanja o odnosu između savezničke koalicije koju vode Sjedinjene Države i UN-a jer dvije strane imaju različite ciljeve u Iraku. Koalicijske snage bile su odgovorne za sigurnost UN-ova osoblja dok su obavljale humanitarne poslove, dodaje dpa.

Za sigurnost UN-ovih misija u svijetu skrbe se vlade domaćina, prema međunarodnom pravu. Velike misije u Afganistanu, na Bliskom istoku i Africi, sve ovise o snagama nacionalne sigurnosti koje im pomažu provoditi mandat Vijeća sigurnosti.

Pročitajte više