UN povlači dio osoblja iz Iraka zbog nesigurnosti

UJEDINJENI narodi odlučili su privremeno povući značajan broj svojeg osoblja iz Iraka dok traje provjera sigurnosnih uvjeta u toj zemlji nakon terorističkog napada na UN-ov stožer u Bagdadu prije dva tjedna u kojem je poginulo 22 ljudi, rekao je u utorak glasnogovornik UN-a.

UN će nastaviti humanitarne poslove s ostatkom međunarodnog osoblja i oslanjajući se uglavnom na Iračane, rekao je novinarima u New Yorku glasnogovornik Fred Eckhardt. Preostalo osoblje će biti premješteno u susjedne zemlje.

On je kazao kako će UN nastojati na minimum svesti posljedice smanjenja osoblja na humanitarne poslove i da bi se neki poslovi mogli obavljati izvan Iraka.

"Ne možemo učinkovito obavljati svoj posao s više od polovice međuanarodnog osoblja izvan zemlje. Ali činimo sve što možemo", kazao je Eckhardt.

On je rekao da će neovisna istraga provjeriti sigurnost nakon napada na bagdadski stožer UN-a 19. kolovoza.

Glasnogovornica UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Ženevi rekla je u utorak da je sigurnost oko UN-ovih ureda u Bagdadu ojačana i da su mnogi službenici OCHA-e izrazili spremnost da idu u Irak.

OCHA za sada neće smanjiti svoje osoblje u Bagdadu, rekla je glasnogovornica Elizabeth Byrs.

U napadu na UN-ov stožer u Bagdadu poginuo je i posebni predstavnik UN-a u Iraku Sergio Vieira de Mello.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan obećao je da će UN nastaviti svoju misiju u Iraku unatoč terorističkom napadu, ali je zatražio jačanje sigurnosnih mjera za osoblje Svjetske organizacije.

Pročitajte više