UN predviđa slab rast svjetskog gospodarstva u 2003.

NAKON slabog starta svjetsko gospodarstvo će nešto pojačati tempo u drugoj polovici 2003. ostvarujući rast možda 2,75 posto, ali će politički i makroekonomski rizici nastaviti kočiti povratak na snažan rast ove i idućih godina, predviđa izvješće UNa objavljeno u četvrtak u New Yorku.

Nedostatak povjerenja ulagača, makroekonomska neravnoteža i sporiji od očekivanog oporavak u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Europi nastavit će opterećivati svjetsko gospodarstvo.

Budući da američko gospodarstvo predstavlja motor svjetskoga rasta problemi američkog trgovinskog manjka i vrijednosti dolara predstavljaju još jedan rizik globalnih razmjera, kaže izvješće, napominjući da će Sjedinjne Države nastaviti predvoditi globalni oporavak, ali bez odlučujućeg zamaha.

Govoreći na konferenciji za novinare u New Yorku o izvješću, Ian Kinniburgh, glavni UN-ov analitičar politike razvitka, rekao je da očekuje slabiji rast nego što se predviđalo u svim glavnim skupinama zemalja.

Dok su zemlje u razvoju 2000. imale 6 posto rasta u 2003. se očekuje oko 4,75 posto.

On je ocijenio da bi rat u Iraku mogao imati štetne posljedice po svjetsku ekonomiju. Rat bi imao skoro sigurno utjecaj na cijene nafte i naštetio povjerenju potrošača i ulagača. Rat bi donio razaranja i katastrofu u regiji ljudima i fizičkom kapitalu, naglasio je Kinniburgh.

Pročitajte više