UN prihvatio 2,17 milijardi USD proračuna za mirovne operacije

OPĆA skupština Ujedinjenih naroda odobrila je proračun od 2,17 milijardi dolara za 11 aktivnih mirovnih operacija UN-a u svijetu u narednih godinu dana.

UN-ova Skupština od 191 članice odobrila je proračun u srijedu, a u njemu su obuhvaćeni i 70 milijuna dolara za potporu računu za mirovne operacije i 21,5 milijuna dolara za UN-ovu logističku bazu u Brindisiju u Italiji.

U usporedbi s doznačenih 2,6 milijardi dolara za tekuće razdoblje novi proračun za mirovne operacije je smanjen za oko 430 milijuna dolara uglavnom zahvaljujući ukidanju UN-ove misije u BiH (UNMIBH) i smanivanje operacija na Kosovu, Timor-Lesteu, Sierra Leoneu i u Libanonu.

Provodeći zamisao o jačanju sposobnosti UN-a za brzo raspoređivanje mirovnih snaga Skupština je odobrila iznos od 141,55 milijuna dolara koji će omogućiti UN-u da organizira jednu složenu mirovnu operaciju godišnje. U okviru brzog raspoređivanja mirovnih operacija predviđeno je i jačanje uloge logističke baze UN-a u Brindisiju.

Kao operacijska baza za strateško raspoređivanje zaliha baza u Brindisiju će uskoro postati i centar za obuku i konferencjski centar i baza za potporu zračnih operacija.

(Hina) sl

Pročitajte više