UN službeno potvrdio nasljednika Carle del Ponte

VIJEĆE sigurnosti UN-a službeno je imenovalo Sergea Brammertza nasljednikom Carle del Ponte na mjestu glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Brammertz je potvrđen rezolucijom koju je jednoglasno usvojilo 15 članica Vijeća sigurnosti, nakon što ga je prethodno 13. listopada na tu dužnost imenovao glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, a mandat će mu trajati 4 godine.

Serge Brammertz je 45-godišnji belgijski odvjetnik, a trenutno je na čelu UN-ovog povjerenstva zaduženog za istragu o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. Prije ovog posljednjeg posla, Brammertz je bio zamjenik Carle del Ponte u Den Haagu, gdje je vodio istražni odjel tužiteljstva.

Prije dolaska u Tužiteljstvo Suda u Haagu, Brammertz je bio savezni tužitelj u Belgiji.

Njegovo imenovanje za nasljednika Del Ponte najavljivano je i ranije, no u Tužiteljstvu ICTY-a i među skupinama za zaštitu ljudskih prava, puno je veću podršku uživao Amerikanac David Tolbert, zamjenik glavne tužiteljice, koji iza sebe ima devet godina iskustva rada u Tužiteljstvu ICTY-a.

Carla del Ponte je Tužiteljstvo trebala  napustiti u rujnu, ali je pristala ostati do kraja godine. Karijeru će nastaviti u diplomaciji, kao veleposlanica Švicarske u Argentini.

D.M.

Pročitajte više